Hiperpigmentacija – vzroki za nastanek

 Hiperpigmentacija – vzroki za nastanek

Vas skrbi vse več rjavih pik po telesu? Kot veste, je človeška koža nagnjena k velikemu številu težav. Od genetike do slabe higiene, veliko dejavnikov igra ključno vlogo pri zdravju vaše kože. Obstaja veliko število pogostih kožnih bolezni in stanj, za katere so v današnjih časih na voljo številne možnosti zdravljenja. Sodobna medicina nam je namreč omogočila, da vemo več o različnih kožnih težavah. Večina takšnih bolezni je danes lahko ozdravljiva z zdravili, če ne z domačimi zdravilnimi pripravki. Eden takših problemov s kožo, o katerem smo tudi bolj osveščeni, je hiperpigmentacija.

Hiperpigmentacija je povzročena zaradi sledečih dejavnikov

Tudi, če veste, katero kožno obolenje imate, je pomembno, da veste, kaj je vzrok za to stanje. Hiperpigmentacijo povzroča presežna proizvodnja melanina v melanocitnih celicah. Številni dejavniki spodbujajo nenormalno povečanje proizvodnje melanina. Vas zanima, kateri? Berite dalje in spoznali jih boste.

  • Sončni žarki

Vsi vemo, da nam sončna svetloba omogoča porjavelo kožo. Ampak sončenje vas ne bo pustilo skozi z enakomerno porjavelo kožo. Pri mnogih osebah lahko sončenje privede do hiperpigmentacije. Ko je naša koža izpostavljena ultravijoličnim sončnim žarkom, proizvaja vnetne reakcije. Ta odziv poteka prav v trenutku, ko je koža izpostavljena soncu, vendar so ravni tako nizke, da gredo mimo neopaženo. Vendar, če bo vaša koža izpostavljena soncu za daljše časovno obdobje, se vnetje povečuje.

Ko so ravni vnetja visoke, naše telo začne proizvajati vnetne mediatorje. Ti hormoni so odgovorni za veliko število kožnih reakcij. Aktivacija melanocitov je eden od odgovorov, ki jih ti hormoni povzročajo. Ko so melanociti aktivirani, se začne proizvodnja melanina. Če je bila v preteklih letih vaša koža dolgotrajno izpostavljena soncu, lahko melanociti ostanejo trajno aktivni. Vnetje, ki ga povzroča izpostavljenost sončni svetlobi, je torej glavni vzrok za proizvodnjo melanina v koži.

  • Poškodbe kože

Karkoli od ureza do mozolja lahko poškoduje kožo, kar vodi do prekomerne tvorbe melanina. Če imate kakršne koli poškodbe kože, se vaše telo sooča z njimi tako, da proizvaja vnetne reakcije. Slednje spet vodijo do aktivacije melanocitov v naši koži. Poleg vnetja samega, ko je vaša koža poškodovana, morda ne bo mogla obnoviti prejšnjih kožnih pigmentov. Kadar regeneracija kožnih pigmentov ni mogoča, se na poškodovanem območju ustvarijo temnejši pigmenti. Vsaka vrsta bolezni kože, kot je recimo ekcem, je lahko tudi dejavnik za nastanek hiperpigmentacije.

  • Alergijske reakcije

Ko pride do kakršnekoli alergijske reakcije, se lahko vaša koža odzove z vnetjem. Če ste zelo alergični na nekaj, se vaše telo pretirano brani, ko pride v stik s to snovjo. In to povzroča draženje kože. Obstaja veliko možnosti da vaša koža pokaže vnetne reakcije. Na primer, strupeni bršljan aktivira melanocitne celice, kar ima za posledico hiperpigmentacijo.

  • Zdravila

Obstaja veliko zdravil, ki imajo lahko hiperpigmentacijo kot stranski učinek. Akutni retinoidi, antibiotiki, zdravila proti epilepsiji, hormonska zdravila, nesteroidna zdravila, kot tudi citostatiki, lahko vodijo do hiperpigmentacije.

Vsa ta zdravila lahko povzročijo hormonske spremembe v telesu, ki vodijo do aktivacije melanocitnih celic. Ko so celice aktivirane, nastaja presežek pri proizvodnji melanina.

  • Nepravilno odstranjevanje dlačic

Odstranjevanje dlak na obrazu lahko privede do hiperpigmentacije. Ampak ni vam treba prenehati z odstranjevanjem, morali boste biti samo bolj nežni. Tudi britje ne povzroča hiperpigmentacije. Ko izpulite dlako iz korenine in slednjo izpostavljate kemikalijam, bo zelo verjetno, da bo to povzročilo vnetne reakcije. Če se odločite za vosek ali depilacijsko kremo, uporabite blage izdelke, dokler se vaša koža ne zaceli in se vrne v normalno stanje.

  • Hormonske spremembe

Dvig ravni estrogena in progesterona zaradi nosečnosti ali jemanja kontracepcije je lahko eden od vzrokov za hiperpigmentacijo. Hormonske spremembe lahko spodbudijo tvorjenje melanina. To stanje, kjer je proizvodnja melanina spodbujena s strani estrogena ali progesterona, je znano kot melazma. Pri nekaterih lahko hiperpigmentacija izgine po nosečnosti, vendar to morda ne bo veljalo za vse.

  • Genetika

Za mnoge posameznike je hiperpigmentacija stanje, ki je vgrajeno v njihov DNK. Čeprav je hiperpigmentacija dedna, lahko preskoči nekaj generacij. Če je kdo v vaši družini, ki trpi zaradi hude hiperpigmentacije, obstajajo velike možnosti za vas, da nasledite to stanje kože. Če ste genetsko bolj nagnjeni k hiperpigmentaciji, potem jo lahko povzročijo tudi najmanjša alergijska reakcija, izpostavljanje soncu, hormonske spremembe ali poškodbe kože.

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.