Pravila za goste, ki jih naj upoštevajo

Zdaj, ko je poletje v polnem zamahu, boste zagotovo povabljeni, da preživite vikend s prijatelji v počitniški hiši, morda boste povabljeni na kakšen svečan večdnevni dogodek ali pa samo na dolgo pričakovan konec tedna k vašim sorodnikom. Seveda pa sodijo k sprejetju povabila tudi določena pričakovanja – in sicer,  pozornost ter prijaznost do gostitelja, ali pa vas ne bodo več povabili nazaj. Zato, preden se odpravite na obisk, si le preberite spodnja pravila za goste.:

  • Majhno darilo kot znak pozornosti

Pomislite na osebe, h katerim se odpravljate – kaj bi bilo za njih najbolj primerno darilo? Naši starši so gostiteljem – še posebej tistim z otroci – vedno prinesli nekaj sladkega in zabavnega, vendar so tudi cvetlični šopki, dišeče sveče, šampanjec, steklenice vina in bonboniere vedno dober izbor. Bodite pozorni, da darilo izročite že takoj, ko stopite skozi vrata in se pozdravite.

  • Ne komplicirajte

Povabili so vas na vikend v planinski koči in zdaj si boste še zmišljevali? Nihče ne mara tečnob, zato dajte gostitelju na znanje, da niste zahtevni in da se boste ujeli z njihovimi načrti.

  • Ne dajte gostiteljem občutka dolžnosti

Nihče se ne bo z vami ukvarjal 24 ur na dan, zato tega ne pričakujte niti od gostitelja, naj se ne počuti dolžnega vas zabavati. Naj bo jasno, da se popolnoma dobro znajdete tudi sami ter da njihova stalna pozornost ni potrebna. Dajte svojim gostiteljem malo prostora.

  • Večerja kot zahvala

Povabite svoje gostitelje na večerjo v znak zahvale. Pozanimajte se za kraje, ki so jim posebej všeč, tako da jih lahko vnaprej rezervirate. To je vaša zahvala, tako da absolutno zavrnite prijaznost svojega gostitelja, če bo vztrajal pri delitvi računa večerje.

  • Povejte jim, kdaj greste in kdaj se vrnete

 

Si želite ogledati okolico in obiskati nekaj znamenitosti? Prav, ampak svoje namere sporočite tudi prijaznim ljudem, ki so vas velikodušno povabili na obisk. Zakaj bi to storili? Ker je vljudno do njih.

  • Kaj vzeti iz hladilnika

Dober gostitelj bo izpostavil hrano, prigrizke in pijačo, katero si lahko vzamete. Ampak če ne bo, ne sprašujte, kaj je na voljo, ker se sliši požrešno. Enostavno pojdite v trgovino in kupite nekaj posebnih predjedi, ki jih lahko delite z gostiteljem.

  • Brez dretja

Sliši se samoumevno, ampak za mnoge še vedno ni. Ne bodite preglasni in ne privabljajte neprestano nase pozornosti. Pokažite raje osebnost, zaradi katere ste bili že na začetku povabljeni.

  • Topla in iskrena zahvala

Ko se obisk bliža koncu, se ne pozabite zahvaliti gostiteljem. Ob slovesu jim izpostavite posebne trenutke in stvari, ob katerih ste najbolj uživali in se imeli lepo.

Urška Repas

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.