Barbra Drnač odkrito o svoji bolezni in planih za naprej

Barbra Drnač, uradno še zmeraj z ‘a’, je nedvomno ena tistih ljudi, ki jim rečemo pozitivni, močni in vztrajni. Kraljica slovenskega plesa se je na naših ekranih vselej pojavila s širokim nasmehom in igrivim pogledom, pred leti pa jo je življenje presenetilo z diagnozo rak dojke. O svoji bolezni, ki jo je premagala, je vselej govorila odprto. Z nami je odkrito spregovorila o tem, kako ji je rakovica spremenila življenje, iz česa črpa hvaležnost ter predvsem, kako se spopada s stresom in živi mirno in srečno življenje.

Spopadli ste se s težko boleznijo, z rakom dojke. Kako vam je bolezen spremenila življenje?

Na nek način sem rakovici pravzaprav hvaležna, da me je streznila, da sem začela živeti življenje drugače. Moje življenje, po mojih pravilih s prvo osebo ednine na prvem mesti. Egoistično, kajne. Zelo, a drugače ne gre. Bolezen te spremeni, te resetira in nujno je, da ukrepaš. Največji šok je bil, ker mi je bila postavljena diagnoza dan pred Terezinim dvajsetim rojstnim dnevom in namesto, da bi žurali smo se zavili v žalost. In napovedali vojno rakovici. Po letu in pol težkih kemoterapij, obsevanj, srečanj z onkologi, plastičnimi kirurgi in vsem kar sodi zraven, sta psiha in telo res izčrpana. A sem človek, ki vedno vidi, da je kozarec napol poln, nikoli ni napol prazen, skozi življenje plujem v pozitivnem smislu ne glede na to, kakšne težave so v življenju. To je bila moja velika izkušnja in še vedno je. Vsak dan zjutraj in zvečer se zahvalim za vsak dan posebej. Do vsega tega moraš priti sam, a delo na sebi je najtežje. Najlažje je svetovati drugim. Stereotipno, a res je, rakovica te spremeni, ker drugače ne gre. Takšna izkušnja, takšno trpljenje, ki ga preživiš, temu sledi nujna sprememba. Žal nas mora udariti po glavi kaj hudega, da se zavemo svoje minljivosti. Mene je na trenutke še vedno strah, a imam ob sebi ekipo, ki mi pomaga ozavestiti, da je strah največji zaviralec naših življenj in da lahko z njim bolezen vedno prikličeš nazaj. Kadar nisem dobro, grem na prano terapijo k svoji Dragici Pavlović, da mi očisti vse čakre. Seveda zaupam zdravnikom do meja njihovega znanja. Vem, da mi bodo oporekali, ampak tradicionalna medicina zmore priti do neke faze. Zakaj je toliko ponovitev raka? To pomeni, da nekaj ni okej. Zato sem se odločila za terapijo z belo omelo.  Ko sem prebrala tri stavke o zdravljenju o beli omeli in o načinu zdravljenja po antropozofski medicini, ki trdi, da vedno zbolita telo in duša, sem začela injiciranje. Hvaležna sem Ivi Ebner, ki je napisala knjigo o zdravljenju z belo omelo, hvaležna za vse njene napotke s katerimi mi pomaga, da bijeva bitko tudi zdaj, ko sem uradno že ozdravljena. Seveda sem spremenila tudi način prehranjevanja. Velik vpliv je imela moja hčerka Tereza, ki je ugotovila, da hrana, ki smo jo uživali, ni bila prava. Zelo hitro smo ugotovili, da je treba ves sladkor, belo moko izločiti. Zdaj smo bolj pozorni na to, kje kupujemo hrano, kako in kje je pridelana. Nisem več vegetarijanka, jem vse v mejah normale. Jem Terezine presne tortice, poleti veliko rib, polnozrnate testenine. Spremenila sem tudi način življenja, zdaj hodim pravočasno spat, spim dovolj, poskušam se čim manj obremenjevati. Že prej nisem pila alkohola, tudi kadila nisem, vse to je enako tudi zdaj. In naučila sem se reči ne. Ta odločitev je bila še posebej težka saj sem se v prejšnjem življenju, torej pred diagnozo, razdajala na vse strani. Danes temu ni tako. Z veliko mero razuma in nekoliko manj čustvi je reči ne sila preprosta zadeva.

Fotografija narejena za akcijo Europe Donne Lep je dan. Foto: Tomaž Levster
Foto: Marija K. Orašanin

Kako sedaj, ko mineva sedmo leto gledate na to, da ste imeli raka dojke?

Mislim, da je te rakovice čisto preveč v naši družbi. Če pogledamo okoli sebe, ni človeka, ki ne bi poznal nekoga, ki je zbolel za rakom. Tega me je res groza. In vsak dan sem hvaležna, da sem še vedno plešoča. Življenje zajemam z veliko žlico in se zavedam, da ga tudi ni dobro jemati čisto preveč resno.

Vse več ljudi je vsakodnevno v stresu. Drvijo skozi življenje, ne dosegajo ciljev, so v strahu. Stres je dejavnik, ki povzroča nastajanje raznih bolezni. Nam lahko zaupate vaše načine, kako ste odpravili stres iz svojega življenja?

Ah, stres ta naš preganjalec in poganjalec. Največkrat niti ne vemo, da smo v stresu, kajne. Mene razveseljuje moja družina, hacijenda na Štajerskem, kjer imam svoj vrt pa ptički in vaški mačkoni, ki mijavkajo za hrano. Sobotni obiski bio tržnice na Štajerskem, klepetanje s sosedo Slavico kaj bova kuhali, potovanja, odmik od brbotajočega se glavnega mesta, brezplodnih pogovorov in jamranj, ki jih res ne prenesem. Ni pravila za odpravljanje stresa. Kar je mini stres za nekoga, za  drugega mogoče ni in zato ne dajem kakšnih pametnih nasvetov. Lahko rečem le, da smo potniki na tem našem planetu Zemlja in bilo bi res lepo, da ga življenje na njem preživimo v sožitju.

Imate misel ali moto, ki vas spremlja?

Tako nekako: držmo se! Kot pravi Martin Kojc, moj guru, nam je vse v življenju namenjeno in najbrž je tudi rakovica prišla z razlogom. Gledati nazaj nima smisla, gledati naprej tudi ne, ker je že vse določeno. Zato sem tukaj in zdaj. Let’s Dance. Dobesedno.

Foto: Marija K. Orašanin

Ne moremo mimo vaše Parade plesa. Zaupajte mi kakšne načrte imate z oddajo?

Moja Parada plesa praznuje skoraj četrt stoletja obstoja. Septembra bova praznovali 25 sezono oddaje zato sem prepričana, da je neka stalnica na ekranih z nadgradnjo na portalu. Vsaka oddaja je zato nekaj posebnega saj v njej gostim vedno nove in nove plesne ustvarjalce. Načrti tako prihajajo sproti zato vas samo vabim, da se nam pridružite vsak drugi torek ob 22.00 na TV3 in uživate v plesnih zgodbah, ki jih pripravljam skupaj z mojo majhno ekipo. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan, rada poudarim.

 

Barbari se za intervju zahvaljujemo in ji želimo obilo zdravja in osebne sreče v prihodnosti.

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.