DPMŽ Celje je eno najstarejših društev v Sloveniji

DPMŽ Celje je eno najstarejših društev v Sloveniji, na področju živalovarstva, saj je začelo delovati takoj po 2. Svetovni vojni. Predsednik društva je g. Matej Videčnik, podpredsednica ga. Verica Štante. Ima preko 70 članov. Ima širok nabor aktivnosti. Najpomembnejša je skrb za sterilizacijo in kastracijo zavrženih oz. prostoživečih muc, iskanje domov in začasnih skrbnikov, hranjenje prostoživečk, obiski šol in ozaveščanje otrok o odgovornem ravnanju z živalmi. Spodbuja odgovorno lastništvo živali, svetuje skrbnikom, jih opozarja na nepravilnosti in nezakonitosti v zvezi z zaščito živali ter sodelujejo z zavetišči za zapuščene živali ter drugimi društvi. Aktivni člani društva se udeležujejo tudi različnih izobraževanj. O delovanju društva smo se pogovarjali z aktivno članico Suzano Suholežnik.

Na kakšen način skrbite za sterilizacijo oz. kastracijo?

Prostoživeče muce so običajno divje, zato jih lovimo z živolovkami. Pogosto se moramo na lokacijo vrniti večkrat, da končno ujamemo določeno muco. Muce nato peljemo v zavetišče Zonzani, od tam jih zaposleni iz zavetišča peljejo na veterinarsko postajo Šentjur, kjer poskrbijo za sterilizacijo oz. kastracijo. Zonzani jih nato spet prevzame , člani društvo pa jih gremo iskat. Čez noč jih obdržimo doma, da si od posega opomorejo. Tako smo samo v letošnjem letu poskrbeli že za več kot 60 s/k.

ULOVLJENA PROSTOŽIVEČA MUCA
Prostoživeče muce društvo pelje na sterilizacijo ali kastracijo in s tem rešuje problematiko neželjenih legel.

Kdo krije stroške sterilizacije oziroma kastracije?

Stroške veterinarskih posegov krije celjska občina, ki ima glede s/k dogovor z Zonzanijem. V zadnjih letih pa se pomena s/k zaveda tudi občina Vojnik. Na tem mestu se zato obema občinama iskreno zahvaljujem. Prav tako se zahvaljujem naši podpredsednici Verici Štante, ki se mora za vsako s/k dogovoriti z občino in pridobiti njihovo odobritev.

Kam potem s steriliziranimi oziroma kastriranimi mucami?

Seveda poskušamo člani društva za muce, ki jih ulovimo in veterinarsko oskrbimo , najti ustrezen dom ali vsaj začasno skrbništvo. Ne želimo, da gredo še na slabše, da živijo npr. ob prometni cesti, da so igrača otrokom, ko se jih pa naveličajo, jih odpeljejo kdove kam, da živijo pri samotni počitniški hišici , kje jih lastnik hrani, kadar pač pride. A eno so želje, drugo realnost. Pogosto moramo muco s težkim srcem vrniti nazaj na lokacijo, kjer poskrbimo, da imajo zavetje, hrano in vodo.

DELOVANJE DRUŠTVA PODPIRAJO TUDI ZNANI SLOVENCI
Vsakodnevno požrtvovalnost in srčnost društva so opazili tudi znani Slovenci.

Kako se financirate?

Društvo je neprofitno in se financira izključno iz članarin in prostovoljnih prispevkov. Letos je pridobilo status društva v javnem interesu, kar pomeni, da nam davčni zavezanec nameni pol odstotka dohodnine. Za vsakodnevno hranjenje prostoživečk na več lokacijah v Celju in okolici potrebujemo velike količine mehke in briketirane hrane, predvsem za muce, pa tudi za pse. Zato imamo v večjih trgovskih centrih v občini Celje, Žalec, Štore, Šentjur, Rogaška Slatina nastavljene hiške, kamor lahko ljudje darujejo hrano. Povezujemo se tudi s šolami , na katerih izvajajo akcije zbiranja hrane za pomoči potrebne živali.

ZBIRANJE HRANE V VEČJIH NAKUPOVALNIH CENTRIH IN TRGOVINAH
Društvu lahko pomagate tako, da donirate hrano v določenih trgovinah v Celju in okolici. Lahko pomagate tudi finančno.

S kakšnimi težavami se srečujete pri svojem delu?

Člani društva smo prostovoljci, ki to počnemo v svojem prostem času in brez plačila, zato ker se nam živali smilijo in jim želimo pomagati po najboljših močeh. Vedno ne gre tako kot bi ljudje želeli. Ljudje nas v sezoni mačjih mladičev vsakodnevno kličejo, da so naleteli na zavržene mačje mladiče ali na celo mačjo družino. Od nas pričakujejo, da se bomo takoj pripeljali na kraj dogodka in muce takoj polovili in odpeljali. Javljajo primere zanemarjanja živali in pričakujejo, da bomo takoj šli do lastnika živali in zadeve takoj uredili. Žal teh pristojnosti nimamo. Lastnike lahko opozorimo in jim damo napotke, kako poskrbeti za žival. Če to ne gre, ne preostane drugega, kot da zadevo prijavimo na upravo za varno hrano ali na številko 113.

DONIRANO HRANO PROSTOVOLJKE DELIJO VSAK DAN
Prostovoljke prav vsak dan skrbijo za prostoživeče mucke. Z oskrbo pa pomagajo tudi nekaterim družinam, in sicer tako da darujejo hrano za živali.

Vam je v spominu še posebej ostala kakšna zgodba s srečnim koncem?

Seveda. Dve sta se mi še posebej vtisnili v spomin. Pri znanem celjskem podjetju je v jašku pod zemljo deset let živela muca, ki jo je dvakrat na dan hranil prizadevni gospod Franci. Še pred njim je več let za njo skrbela gonilna sila društva ga. Irena Volgemut. Pozimi in poleti, v dežju, snegu ali poletni pripeki. Muca je motila nove lastnike podjetja in mrzlično smo iskali primernega posvojitelja mačje seniorke. Našli smo srčno gospo Nadico, ki se je več mesecev vsak dan trudila z muco, da se je navadila novega okolja in ljudi. Muca jo je sprejela in jo naravnost obožuje. Redno ju obiskujemo v idilični naravi kje muca Mica živi s svojo posvojiteljico. In vsakič znova nas obisk napolni z veseljem in energijo za nadaljnje delo. Na enem izmed obiskov se nam je kljub častitljivi starosti pridružila prva skrbnica muce ga. Irena Volgemut. Kljub temu, da se več let nista videli, jo je muca takoj prepoznala. Njuno ponovno snidenje je bilo res ganljivo. Na tem mestu se člani društva najlepše zahvaljujemo ge. Ireni Volgemut, ki je svoje življenje posvetila reševanju živali in bila dolga desetletja srce društva. Danes ne hodi več na teren, še vedno pa se lahko na njo obrnemo za nasvete in pomoč.
Druga zgodba s srečnim koncem pa se je odvila le dober mesec nazaj. Na pokopališču Vojnik smo naleteli na obnemoglega mačjega mladiča, starega kak mesec. Nudili smo mu sicer najnujnejšo veterinarsko oskrbo . Izkazalo seje, da je punčka. Hkrati smo mrzlično iskali nekoga, ki bi za revico prevzel intenzivno skrb. Prišla je gospa Karolina. Kljub temu, da smo muco za silo veterinarsko oskrbeli, jo je takoj še sama peljala na veterino. Rentgen je pokazal, da ima zlomljeno nogico in poškodovan repek. Danes je muca Sisi krasno. Vse poškodbe so se ji zacelile, rešila se je garij in glist. Gospa Karolina jo ima nenehno pod nadzorom. Redno nam pošilja slikice, kako Sisi napreduje. Tudi obiskali smo jo že in bili vi nepopisno veseli ponovnega snidenja. V kratkem ima Sisi kontrolo , najverjetneje bo že čas za cepljenje, ga. Karolina bo seveda poskrbela tudi za sterilizacijo. Ge. Karolini smo neskončno hvaležni in veseli da je muca s pokopališča, ki je bila že na robu smrti dobila rajski dom.

SNIDENJE NEKDANJE GONILNE SILE DRUŠTVA GE. VOLGEMUT IN MUCE MICI
Za muco Mici je ga. Volgemut skrbela več let, takrat je bila ta še prostoživeča. Snidenje je bilo ganljivo za vse, ki so bili prisotni

Kako vam lahko pomagajo ljudje ?

Na veliko načinov. Za veterinarske storitve nujno potrebujemo denar, ki nam je že povsem pošel. Kdor nam želi donirati, lahko donacijo nakaže na naš TRR: A BANKA SI56 0510 0801 5198 146. Kdor želi, nam lahko nameni pol odstotka dohodnine. Obrazec za namenitev dela dohodnine lahko zavezanec odda elektronsko v okviru poslovanja eDavki ali osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu. Tako dobi ta denar društvo, namesto da konča v proračunu države. Davčnega zavezanca to ne stane ni., društvu pa bi to ogromno pomenilo, saj bi ta sredstva namenilo za kritje veterinarskih stroškov in bi tako lahko zdravstveno oskrbeli več prostoživečih mačk. Nujno, res nujno potrebujemo skrbne posvojitelje ali vsaj začasne skrbnike zavrženih muc. Če je kdo pripravljen pomagati na tak način, so naši kontakti naslednji: za Štore Verica Štante 070 715 854, za Celje Lidija Žohar 041520714 in za Vojnik Suzana Suholežnik 041983105. Nujno potrebujemo tudi mehko in briketirano hrano za muce in pse. Lahko nas kontaktirate na navedene kontakte ali prispevate hrano v naše hišice v trgovskih centrih.

DRUŠTVU POMAGAJO TUDI ŠOLE
Društvo se aktivno ukvarja tudi z ozaveščanjem v šolah o pravilnem ravnanju z živalmi, učenci pa jih nemalokrat razveselijo z donacijami.

Vsi nimamo časa, da bi aktivno pomagali. Še posebej ne vsak dan, po več ur, kot to delajo prostovoljke DPMŽ. Je pa mala gesta več kot dobrodošla. Že z donacijo ene konzerve boste nahranili kužka ali muco za en dan. Poiščite kje lahko darujete za društvo DPMŽ, ali jim pomagajte finančno preko nakazila na TTR.

Delajte dobro – počutite se dobro. 😊

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.