Kako do občudovanja vredne zelenice in vrta?

Ker nas sončni žarki že pošteno grejejo, boste vi in vaši sosedje neizogibno preživeli več časa zunaj. In če želite, da bo vaše dvorišče z zelenico letos zvezda poletne sezone, upoštevajte naslednje nasvete za nego in investirajte v nekaj pripomočkov za lažje vzdrževanje in bolj zeleno travo, kot kdajkoli prej. Pripravljeni? En, dva, tri in … gremo na delo! Berite naprej, če vas zanima kako bo prav vaša lepa zelenica.

 • Zalivajte ob pravem času

Če želite imeti resnično lepo travo, jo morate obvezno zalivati zjutraj, med 4. in 10. uro, dvakrat na teden, dokler ni trava namočena šest centimetrov globoko.

 • Kupite časovnik

Nikoli več ne boste pozabili zaliti svojo travo, ko boste nabavili in nastavili avtomatski časovnik. Ta naprava omogoča nastavitve poljubnega časa začetka, trajanja in pogostost zalivanja. Je zalivanje lahko še bolj preprosto?

 • Uporabite pravi škropilnik

Če nimate vgrajenega sistema, uporabite pulzirajoč model, ki se premika v krogu, namesto nihajočega, ki prši vodo v pahljačastem gibanju. Krožni model zaliva vodoravno, prav tako vam veter ne bo predstavljal težav med zalivanjem.

 • Robotska kosilnica

Zakaj pa ne? Če niste ljubitelj košenja in urejanja trave, je to za vas super rešitev. Medtem, ko se bodo vsi ostali v vaši okolici potili v vročini, boste lahko uživali na ležalniku, če boste lastnik robotske kosilnice, ki uporablja sistem tipal za košnjo okoli ovir. Genialno.

 • Testiranje prsti

Če vaša zelenica še vedno ni tako bogato zelene barve, da bi jo lahko ponosno razkazovali, morate morda testirati prst. Tako se najlažje prepričate, ali je v njej dovolj železa in magnezija, ki sta hranilni snovi, odgovorni za barvo.

 • Ne kosite preveč na kratko

Nikar ne podležite skušnjavi in prestavite rezila kosilnice za stopnjo nižje, da bi se izognili tedenski košnji. Kaj se zgodi, če travo pokosite preveč na kratko? Pričela bo rjaveti, skratka, zažgali jo boste in čudovita zelenica bo le še spomin.

 • Redno vzdržujte kosilnico

Tudi, če uporabljate svojo kosilnico samo čez poletje, je ključnega pomena, da poskrbite, da ne boste kosili s topimi rezili. V nasprotnem primeru bi lahko ostali z rjavimi lisami na vašem dvorišču.

 • Optično povečanje dvorišča

Če vaše dvorišče ni tako veliko, kot bi želeli, mu dodajanje vodoravnih plasti pomaga ustvariti iluzijo globine. En preprost način za to je sajenje grmov pred nekoliko višjo ograjo.

 • Naravno preženite žužke

Izogibajte se kemikalijam, ki lahko vašo zelenico naredijo žalostno. Da se ubranite pred insekti, se raje se poslužite naravnih metod, kot je obloga vrta s cedrinim mulčem in sajenjem sivke. Naravno in dekorativno!

 • Rešite se plevela

Regrat in podobna navlaka ne bodo imeli nobene možnosti na vaši zelenici, če se jim boste zoperstavili s posebnim ročnim orodjem za odstranitev plevela. Takšna orodja za odstranjevanje plevela so izdelana posebej za to, da vam karseda olajšajo vaš napor.

 • Pritegnite metulje

Če želite, da vaše dvorišče postane čarobno mesto, polno metuljev, posejte svilnico, ki privablja monarh metulje. Rudbekije, sončnice in celo cvetoči plevel bodo prav tako pomagali pritegniti te krasne žuželke, saj imajo dolg čas cvetenja.

 • Skrijte cevi

To je neizogibno: če želite, da bo vaša trata bujna in zelena, boste seveda potrebovali cevi – ampak to ne pomeni, da morajo ležati vsepovprek in kaziti sicer urejeno dvorišče in zelenico. Omislite si primeren prostor, kamor boste lahko na hitro pospravili cevi za zalivanje, lahko je npr. vrtna klop ali lopa, kjer shranjujete ostalo vrtno orodje.

Tako, zelenica zalita, vrt očiščen plevela in pospravljeno dvorišče! Sedaj je čas za urejanje zunanjega pohištva in prireditev vrtne zabave ter razkazovanje vašega trdega dela na dvorišču. Naj bo vroče in sproščujoče poletje!

Urška Repas

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.