KAKO PREBOLETI PARTNERJA

Človek v ljubezni postane človek, velike besede velikih mislecev, ki so smiselne in jih podpišemo le ko smo srečno zaljubljeni oz. mislimo, da smo. V trenutku, ko je naše srce, ali ego prizadeto, je ljubezen zadeva pesmi, pravljic in filmov. Nekaj, kar je za norce in tiste, ki si lažejo. A ljudje smo bitja odnosa in za svoj razvoj, rast in obstoj potrebujemo druge, če nam je to všeč ali ne. Če je ta druga oseba nekdo, ki nam dopolni naše pomanjkljivosti, nam osmisli dneve, nas duhovno, osebno, fizično in spolno dopolni, je to že blizu zadetku na lotu.

Dandanes dobiti partnerja ni težko, zelo težko ga je obdržati in z njim zgraditi pravljico. Potrebno je veliko vsakodnevnega truda, potrpežljivosti, pogovorov, razumevanja, prilagajanja, spoštovanja…nič ne sme biti samoumevnega ali rutinskega. Ko v zvezo pride samoumevnost in je vse rutina, navada, je samo vprašanje časa, kdaj in kje se bo zalomilo in bo zbranega dovolj poguma, ali bo ustvarjen dovolj dober scenarij, da se bo lahko reklo KONEC JE!

 

Vsak posameznik je svet zase in doživlja čustven svet po svoje, a skupno je vsem to, da po razhodu boli tako moške, kot ženske, šibke, kot močne. Res je, da bolečina variira v skladu s tem, kakšna je bila veza in kakšno obliko navezanosti je posameznik prinesel iz primarne družine.

 

Zdravo navezan posameznik, bo po že v sami osnovi gradil zdrav odnos in bo iskal partnerja, ki bo z njim odigral pravljico. Redko se zgodi, da bi se njegova veza končala, če že, pa razhod sprejme odraslo in gre skozi vse faze razhoda mirno, dostojanstveno in je po slabih treh letih pripravljen na nov podvig.

 

Največ težav imajo ljudje, ki so iz primarne družine prinesli nazdravo navezanost, še posebno tisti, ki so bili žrtve kakšne zlorabe. Njihov ljubezenski svet deluje čisto po svoje in edino pravilo, ki je tam je to, da je logično le to, da ni nič logično. Čustvenega valovanja in zlorab je ogromno. Prepletanje ega, mišljenja, da gre za ljubezen, težnja po ustvaritvi družine, slaba samopodoba, vrtijo vrtiljak norosti.

 

Prevečkrat se zgodi, da se ljubezen zamenja z navezanostjo. Dejstvo je, da ko govorimo o ljubezni, govorimo o nesebični, iskreni, nelastniškem čustvu, ki ne pogojuje ničesar, predvsem ni partner lastnina, ampak dodana vrednost. Ni izsiljevanja in pogojevanja, definitivno pa ni izrečen tisti famozni stavek: »Če me imaš rad/a bi…«. V pravi ljubezni se zadeve urejajo odraslo in iskrenost je vodilo. Nič ni narejeno za voljo božjega miru s figo v žepu, hkrati je zavedanje, da partnerju želiš le srečo, če tudi je to drugje, zelo domače.

Ko vezo vodi navezanost, so zadeve bistveno drugačne. Mišljenje je ovito v prepričanje, da nekaj mora biti, ker le s tem se dokaže ljubezen. Veliko je prekrite sebičnosti, tudi v tem, da se partnerju naredi vse, ker bo potem ostal. To ni ljubezen, le čustvena potreba, ki jo vodijo čutenja, ki so nam jih priučili starši, ki so blizu, so varni in pomenijo, da smo del nečesa. A to ni ljubezen. Ravno zaradi navezanosti je potem razhod prava drama.

 

Ranjen človek je prej žival, kot človek in če je poleg ranjen še ego, se piše scenarij vojne, ali samomorilnosti. Nekdo bo šel v smer, da bo bivšemu zagrenil življenje, drug bo sebe obtoževal in bil prepričan, da je edina rešitev ta, da se partner vrne. V ranjenosti si moški in ženski nista tako različna, le da je ženska domišljija veliko bolj bogata. Bolečina, ki se vre v tem človeku je polna jeze in besa, ter preprečuje človeku, da bi bil v stiku s samim sabo in bi našel notranji mir in bil iskren do sebe. Veliko lažje je noreti in v svojo norost povleci še vse, ki takrat prečkajo pot. Žal mnogi to počno leta in leta, ter širnemu svetu razlagajo, ali, da je težko najti pametnega partnerja, da niso ustvarjeni za to, da jim je čisto v redu biti sami, da…izgovori, ki njemu predstavljajo sveto resnico in nimajo čisto, nič z dejstvom, da gre za izgovor.

 

Za vsakogar na tem svetu je nekdo, le iskanje se včasih zdi misija nemogoče. Razhodi še to iskanje bolj postavijo na glavo, a v iskanju prave osebe je samo eno pravilo, prišel bo, ko bo čas za to, padel z neba kot angel, ki ga ne bomo pričakovali, takrat bo vse imelo smisel, vse ljubezenske pesmi bodo resnične, vse prebrane zgodbe se bodo odvijale tu na zemlji, čutenja, ki bodo preplavljala dušo in telo bodo nezemljska, vse bo prav in edina meja bo vesolje.

 

 

 

Do takrat ostanejo le solze, iskanje in upanje, da naslednji bo pravi. Ob vsakem razhodu je najboljše narediti revizijo veze, premisliti kaj je bilo lepega, kaj slabega, kaj ne bi smeli nikoli dopustiti, kaj smo sami naredili narobe in predvsem, kdaj so se že pojavile prve rdeče lučke, a smo jih preprosto spregledali. Najlažje je, da se napiše »čustveno poročilo«, ki vsebuje zgodbo od samega začetka, z vsemi dogodki, predvsem iz čustvenega vidika. Zgodba se nujno mora napisati ročno. Na ta način je narejen korak 1, korak 2 je ta, da se bivšemu napiše pismo čutenj, kjer so zapisane vse neizrečene besede, a se nikoli ne odda. Ko je sestavljeno, se ga preprosto sežge  z besedami: »Hvala ti za vse trenutke, za vse lekcije, kajti zaredi njih sem boljši človek. Odpuščam ti in želim ti vse dobro.«. Obred se ponovi čez 3 dni, tako dolgo, da na list papirja ni potrebo nič več napisati, ker ni potrebe. Vsekakor je velik dejavnik čas. Čas celi rane, le potrpežljiv je potrebno biti. Vse se zgodi ob pravem času. Vsekakor je nujno tudi to, da se tisti, ki je bil zapuščen zamoti z nečem, gre »ven« s prijatelji in ne skače iz veze v vezo. Jok, kričanje in občutek, da bo konec sveta, strah pred biti sam, so običajna čutenja, ki minejo. Vse mine, tudi to bo. Vsekakor je nujna odločitev in vera, da ste vredni ljubezni, a prave, človeka, ki vas bo spoštoval, sprejemal takšnega kot ste, vas ne spreminjal in boste zanj princesa/princ. Vsak konec je začetek nečesa novega in nikoli ne pozabiti tega.

 

Alenka Gabrovec

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.