Prhljaj – odgovori na pogosta vprašanja

Prhljaj in odgovori na pogosta vprašanja

Naj dvigne roko tisti, ki ni še nikoli slišal za prhljaj? Nihče, kajne? Pa veste, kaj natanko je prhljaj in kako nastane? Če niste popolnoma prepričani, kje je vzrok, ter še bolj pomembno, kako se ga rešimo, potem ste naleteli na pravi članek.

Z besedo prhljaj poimenujemo drobne luske odmrle kože na lasišču, ki ga ponavadi spremlja občutek srbenja. To lahko vodi do celega kupa problemov, kot so suho lasišče in izguba las. Zaradi našega hitrega načina življenja in slabih prehranjevalnih navad prhljaj postaja vedno večja težava pri velikem številu ljudi.

 1. Najbolj pogosti vzroki za prhljaj

Obstajajo različne vrste prhljaja, ki so običajno pogojene z zdravstvenimi težavami posameznika:

 • Najpogostejši tip prhljaja nastane kot posledica gliv, imenovanih Malassezia. Te glive navadno živijo na lasišču v mirujočem stanju. Včasih, jih zaenkrat še nepoznane okoliščine sprožijo, da se pričnejo razmnoževati, kar ima za posledico luščenje lasišča.
 • Druga vrsta prhljaja se imenuje seboroični dermatitis, ki ima za posledico mastno luščenje in vneto, rdeče lasišče. To stanje lahko nastane tudi pri dojenčkih in lahko vpliva na pazduhe ter druge dele obraza.
 • Tudi luskavica vpliva na lasišče in se kaže v pretirani rasti kožnih celic, ki se sčasoma pričnejo luščiti in debeliti.
 • Poleg vseh zgoraj naštetih zdravstvenih stanj obstajajo še naslednji sprožilci prhljaja: hormonske spremembe, bolezni srca, anemija, avtoimunske bolezni, stres in dolgotrajne skrbi, genetski problemi in prehranske pomanjkljivosti.
 1. Vodi prhljaj tudi do izgube las?

Najraje bi vam rekli, da ne, toda pričevanja ljudi z dolgotrajnim prhljajem se nagibajo k nasprotnemu odgovoru. Večina ljudi, ki trpijo zaradi prhljaja, poroča tudi o izpadanju las. Zdi se, da je velika povezava med obema. Možno je, da tisto, kar povzroča eno stanje, povzroča tudi drugo. Prhljaj običajno povzroča srbenje, in s praskanjem se poškoduje lasne folikle, kar posledično privede do izpadanja las. Precej grozno, kajne? Dobra novica je, da se obe stanji lahko zdravita in pogosto tudi z isto rešitvijo. Zato je zdravljenje prhljaja zelo pomembno, saj se tako lahko prepreči nepotrebna izguba las in poznejše obsežnejše zdravljenje.

 1. Prehrana za preprečevanje in zmanjševanje prhljaja

Dobro uravnotežena prehrana je bistvenega pomena za zdravo življenje. Prav tako pomaga pri ohranjanju zdravih las in celotnega lasišča. Spodaj vam predlagamo nekaj sprememb v prehrani, ki jih lahko naredite, da bi omejili prhljaj:

 • Naj vaša prehrana vsebuje veliko zelene listnate zelenjave, oreškov, svežega sadja in stročnic.
 • Jajca vsebujejo pomembne hranilne snovi, beljakovine, cink, železo, vitamin B12 in velikodušno količino omega-6 maščobnih kislin. Vsa ta hranila so zelo bistvenega pomena za zdravo lasišče. Zato absolutno vključite jajca v vašo prehrano.
 • Oborožite se z vitamini, zlasti z B vitaminom.
 • Držite se prehrane, bogate z beljakovinami.
 • Poskrbite, da popijete osem do deset kozarcev vode na dan, oziroma povečajte vnos vode glede na telesno aktivnost.
 • Poskušajte se popolnoma izogniti začinjeni in ocvrti hrani, kečapu in gaziranim pijačam.
 1. Znebite se prhljaja po naravni poti

Je to možno? Seveda, vendar bodo potrebne določene spremembe življenjskega sloga tudi na drugih področjih poleg prehranskega:

 • Vzdrževanje osebne higiene je bistvenega pomena. Ne samo, da bo pomagalo pri odpravljanju prhljaja, bo tudi preprečilo njegovo ponovitev. Vsakodnevno šamponiranje las ni dobra ideja, saj bo še dodatno izsušilo lasišče in ga spodbudilo k luščenju. Če imate prhljaj, umivajte lase trikrat na teden. Lasišče dobro zmasirajte z oljem, preden ga operete. Izogibajte se uporabi pršil za lase in gelom. Vašim lasem ne naredijo nič dobrega.
 • Da bi ohranili zdravo lasišče, je zelo priporočljivo, da se poveča cirkulacija krvi. Vsakodnevno temeljito česanje las bo pomagalo uravnavati prekrvavitev. Lasišču bo dobro dela tudi masaža z oljem za lase. Le-ta bo pomagala pri zatiranju gliv, s čimer se zmanjša prhljaj.
 • Zmanjšanje nepotrebnega stresa in jeze bo tudi pomagalo pri odpravljanju prhljaja. Poskrbite, da boste imeli trden osemurni spanec in redno telovadite.
 • Lahko uporabite tudi DIY rešitve, s pomočjo neema, sabljastega triplata in limone. Vse sestavine imajo namreč lastnosti, ki pomagajo pri preprečevanju prhljaja.
Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.