RESNIČNA ZGODBA – ZDRAVLJENJE PRIMARNE HIPERHIDROZE Z miraDry® LASERJEM

ŽIVLJENJE S HIPERHIDROZO IN TEGOBE, KI JIH PREKOMERNO POTENJE PRINESE

Pogovor z dr. Luftom o reševanju prekomernega potenja z midaDry® laserjem (foto: fotografiraj.se).

Velikokrat ljudje zaradi kakšne osebne situacije trpimo in velikokrat se zgodi, da lahko le malo naredimo, da se iz situacije ”izvlečemo”. Tudi moja zgodba je takšna. Sama imam namreč velike probleme za katere sama nisem morala narediti veliko in verjemite – poskusila sem vse. Vse kar so mi narekovali zdravniki, prijatelji ali znanci, ki ”poznajo rešitev”, pa še kakšno idejo z interneta sem uporabila. Da vam sploh povem za kaj gre: imam velike probleme s prekomernim potenjem na področju pazduh. Diagnosticirana sem s primarno hiperhidrozo. To je potenje ne le ob vročini ali fizičnem naporu, ampak ves čas, velikokrat pogojeno s stresom in psihičnim naporom, je nekontrolirano in predvsem nepredvidljivo. Potenje je torej prisotno v skoraj vsaki situaciji skozi vse leto: poleti ob vročini, pozimi ko je zunaj mrzlo, tudi takrat ko me zebe. In kar lahko resnično potrdim, zaradi svoje nepredvidljivosti in stalnosti je izredno neprijetno. Vedno se na vse pretege trudim, da nimam vonja, vedno sem v svoji torbici ”oborožena” z dezodorantom (obvezna sestavina aluminij!) in vlažilnimi robčki, da se lahko osvežim.

A takšno življenje ni lahko. Neprestana obremenjenost s tem ali imam vonj in ali me kdo vonja zna biti zelo moreča. Velikokrat se zaradi takšnih situacij ne počutim sproščeno. Ženske smo tukaj veliko bolj občutljive, smo čiste in seveda rade dišimo, zato je problem za nas (v tem primeru zame) veliko bolj psihično naporen.

Sama sem vzpostavila dokaj dober sistem, kako vsaj do neke mere kontrolirati situacijo. Ena izmed rešitev je premišljeno nakupovanje oblačil. Vse lepo in prav, dokler ne zagledam kakšnega kosa oblačila, ki bi ga imela, pa si ga sploh ne poskusim saj vem, da se bom v njem potila, zaradi tega pa bo viden velik madež pod pazduho. Še huje, madež se bo vonjal. Tako si na primer že več kot 15 let nisem kupila oprijete bombažne srajce z rokavi oziroma dolgimi rokavi, nikoli nimam oprijetega pulija, ali preproste oprijete majčke s kratkimi rokavi (kot je prikazana spodaj na sliki). Zelo redko (in za res kratek čas!) oblečem oblačila, ki so sintetična, saj koža ne diha, vse skupaj pa še dodatno pospeši potenje. Velik problem predstavljajo tudi rumeni madeži, ki nastanejo zaradi potenja in jih ni možno odstraniti. Našteti kosi oblačil so zame žal prepovedani.

 

Neprijetni madeži od potenja, ki so ob nepremišljenem izboru oblačilih vidni še hitreje (foto: osebni arhiv).

DRAGI IN POTENCIALNO NEVARNI POSEGI, S KATERIMI LAHKO REŠIMO PREKOMERNO POTENJE

Da se sedaj dotaknem še ”rešitev” katere sem preizkusila in omenim še ponujene rešitve, do katerih sem upravičena preko ZZZS (me torej ne stanejo nič). Nekajkrat sem svojo situacijo potenja v predelu pazduh rešila z botulinskim toksinom.  Iz prve roke vam povem, da deluje! Prvič ko sem to naredila, je bila terapija z botulinskim toksinom še v sklopu zdravstvenega zavarovanja, tako da sem bila zelo srečna in zadovoljna. Vendar je ”veselje” začelo popuščati po dveh mesecih in pol. Žal spadam v skupino oseb, ki botulinski toksin zelo hitro presnavljajo. Nekaterim lahko botulinski toksin drži dlje časa. Ko sem se k osebni zdravnici oglasila po novo napotnico mi je povedala, da omenjenega posega ni več v sklopu ZZZS posegov. Torej poseg lahko opravim le še samoplačniško. Terapija z botulinskim toksinom znaša okoli 500€ ali več. Zakaj? Količina botulinskega toksina, ki se uporabi pod pazduhami je občutneje večja, kot na primer pri uporabi za glajenje gubic na čelu. Ker bi terapijo v mojem primeru morala obnavljati vsaj na 4 mesece, sem ugotovila da je izdatek v vseh pogledih previsok, da bi si ga lahko privoščila. Tudi za nekoga, ki ima lep prihodek menim, da bi mu bil strošek velik, če ne prevelik. Poleg tega je injiciranje botulinskega toksina izredno neprijetno, kljub anestetiku injiciranje zmeraj nekoliko peče.

Ko sem svojo osebno zdravnico vprašala ali obstaja sploh še kakšna rešitev preko ZZZS glede potenja, mi je omenila operativni poseg simpatektomijo. To je poseg s katerim se prekine oziroma blokira oživčenje znojnic s pomočjo sponk. Poseg se izvaja v splošni anesteziji, po njem pa se posameznik sploh ne poti več. Ne v pazduhe, ne v dlani, ne v obraz. Seveda sem takrat dejala, da bom poseg opravila. Imela sem namreč dovolj stresa in nezadovoljstva, ki mi ga je potenje prinašalo. Odšla sem na prvi pregled na dermatološki oddelek v Celju. Tam so mi naročili naj opravim pregled ščitnice. Slednjega sem nekaj časa pred tem opravila na zahtevo svoje osebne zdravnice, seveda je bilo s ščitnico vse v redu. Nato sem dobila bel recept in navodilo naj si kupim dezodorant Excipial (za okoli 9€). Le ta naj bi vseboval večjo količino aluminija in zaradi tega zaviral potenje. Meni po uporabi slednjega ni bilo nič boljše, torej sem spet bila na začetku saj zmanjšanja potenja na področju pazduh nisem opazila.

Za moje tegobe in mojo situacijo je seveda ves čas vedela tudi moja sestra, ona mi je uredila pregled pri dr. Sandiju Luftu. Pogovorila sva se o moji situaciji in o tem kaj vse sem že poskusila ter kakšne so moje možnosti. Ko sem omenila poseg simpatektomija mi je povedal naslednje: omenjenemu posegu se še zdaleč ne pripisuje resnost in nevarnost, ki jo predstavlja. Poseg odkrit pred leti na Švedskem je imel v tujini žal tudi smrtno žrtev (med posegom z endoskopom so predrli krilo pljuč in pacient se je zadušil). Nobenega dvoma ni o tem, da ta poseg naši kirurgi izvajajo z vso previdnostjo in skrbnostjo, pa vendar gre v osnovi za kirurški poseg na hrbtenici z vsemi svojimi pozitivnimi in negativnimi posledicami.

Na Švedskem ga ne izvajajo več, ker so ugotovili, da stranski učinki tega posega niso sorazmerni z njegovimi pozitivnimi učinki. V polovici primerov se pojavi nadomestno potenje na spodnjem delu telesa, ki je lahko tako moteče, da je potrebno ponovno opraviti poseg in odstraniti sponke na živcih. S posegom se namreč prekine oživčenje znojnic in tok impulzov. Zaradi tega se preneha tudi nekontrolirano zardevanje v obraz. O stranskih učinkih in ponovnih posegih mi je govorila tudi osebna zdravnica.

Z dr. Luftom med razlago vsebine v prospektu, kjer je miraDry postopek opisan (foto: fotografiraj.se).

ZDRAVLJENJE PREKOMERNEGA POTENJA Z miraDry® TRETMAJEM

Po pogovoru z dr. Luftom sem prišla do zaključka, da posega ne želim opraviti, saj sem po vseh prejetih informacijah ugotovila, da  le-ta ni tako preprost kot lahko preberemo na spletu. Ko sem že skoraj obupala mi je dr. Luft predstavil rešitev, ki jo ponuja v svojem centru in sicer zdravljenje potenja pazduh z napravo miraDry®. Rečem lahko samo: nepredstavljivo! To je edina naprava, ki ima certifikat FDA (Ameriška agencija za hrano in zdravila) za trajno odstranitev znojnic v pazduhah. Da povem malo bolj natančno in profesionalno kaj se pri tretmaju zgodi: miraDry® uporablja tehnologijo mikrovalov, ki selektivno pregrejejo podkožje do te mere, da pride do trajne odstranitve žlez znojnic pazduh, ki se nato odstranijo s pomočjo telesu lastnih mehanizmov. In kar je najpomembnejše – poseg je trajen in ne kakor je pri botulinskem toksinu , kjer so potrebne ponovitve.

Kar me je še bolj prepričalo je to, da postopek z miraDry® odstrani tudi vonj pazduh, kar pomeni (če smo malo bolj natančni), da miraDry® odstrani žleze znojnice in žleze dišavnice. Potenje naprava zmanjša do te mere, da ni več moteče.

Okrevanje je kratko, priporoča se le dva dni počitka. V tem času pa si pazduhe hladimo in vzamemo kakšno protibolečinsko tableto, v kolikor je to potrebno. Sama sem bila presrečna, da obstaja možnost da samo enkrat, oziroma dvakrat opravim poseg in imam za vedno mir! In na koncu je dodal še stavek: ”In seveda, poleg žlez znojnic delujejo mikrovalovi še na dlačne mešičke, zato ne boste imela več dlak pod pazduho”. Iskreno povedano, mislila sem da se šali, ampak miraDry® laser naredi tudi to: dodatno odstrani še večino dlak.

Prikaz postopka z miraDry laserjem. Fotografija vir: www.derma-mb.si

MOREBITNIH PROBLEMOV S PREKOMERNIM POTENJEM NA DRUGIH MESTIH PO POSEGU Z miraDry® LASERJEM NI

Vseeno pa je se je v meni skrival kanček dvoma, katerega sem imela že od samega začetka iskanja rešitve za svojo situacijo. Namreč vsi vemo, da je potenje blagodejno za telo, torej je popolna prekinitev potenja škodljiva. Ko sem postavila dr. Luftu vprašanje glede tega, me je razveselil z odgovorom: ”Mnogi nas sprašujejo, če je odstranjevanje znojnic pazduh škodljivo za zdravje, odgovor je preprost: ni. V pazduhah se namreč nahaja le 2% vseh znojnic telesa in če te odstranimo, druge  prevzamejo funkcijo potenja, kar je neopazno. Ne pride do pojava povečanega potenja na drugih mestih, ker so živci po miraDry® ohranjeni! Za razliko od tega so pri simpatektomiji živci prekinjeni, zaradi tega se posledično mnogo pogosteje, v približno polovici primerov poveča potenje na drugih mestih telesa”.

Ker v mojem primeru ne gre le za prekomerno potenje, ki je posledica telesne aktivnosti, napora ali vročine, bo postopek verjetno potrebno enkrat ponoviti. Pri običajnem potenju to ni potrebno, saj že samo ena izvedba terapije z miraDry® zmanjša potenje pazduh do mere, da to ni več moteče. Uporaba dezodorantov ali antiperspirantov ni več potrebna.. Iskreno povedano se ponovnega obiska kar malo veselim, saj mi bo odstranilo še več dlak, kot bi jih pri enkratnem postopku.

V kolikor Vas zanima kako bo potekal poseg in kakšne priprave so potrebne nas spremljajte čez nekaj dni!

Več o miraDry® terapiji pa preberite TUKAJ .

 

Prostor za komentar

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen