Timea Urdih – uspelo ji je to o čemer marsikdo samo sanja

Verjetno ste v kakšnem mediju že zasledili zgodbo ali intervju z dekletom po imenu Timea Urdih, če še niste potem jo boste spoznali v nadaljevanju. Punca je iz debeluške postala fitnes tekmovalka. Shujšala je namreč več kot 60 kilogramov. Je navdih vsaki ženski kot tudi moškemu, ki se bojuje z odvečnimi kilogrami. Marsikatera ženska ji danes lahko zavida in tudi moški seveda.

Zavedamo se, da je za takšno preobrazbo bilo potrebno veliko volje, motivacije, samokontrole in truda. Če se tudi vi borite s kakšnim odvečnim kilogramov pa tudi če se ne, vseeno preberite njeno zgodbo, res je navdihujoča.

Timea Urdih

 

Timea pozdravljena, najprej hvala, ker si se odzvala našemu povabilu za intervju. Zaupaj nam kdo pravzaprav si, kaj rada počneš, kaj te navdihuje v življenju?

Sem Timea Urdih, 25 letna študentka biologije in gospodinjstva, fitnes tekmovalka, velika ljubiteljica športa, zdravega načina življenja in dobre hrane. Ves svoj prosti čas posvečam študiju, izobraževanju in športnim aktivnostim. V življenju me najbolj navdihuje moja družina in ljudje, ki so ob meni, me polnijo s pozitivno energijo in spodbujajo, da vedno znova dosegam svoje cilje.
Sama sebi sem največja motivacija, v življenju pa me vodi moja zagnanost, trma, predanost, dobra volja, pozitivna energija in ljubezen do svojega dela.

 

Včasih nisi bila tako fit kot si danes, kaj se je zgodilo, da si se odločila in shujšala?

Tako je. Večina me bolj kot fitnes tekmovalko pozna kot punco, ki je še pred nekaj leti tehtala dobrih 120 kilogramov. Poleg vedno večjih zdravstvenih težav z visokim pritiskom, povišanim holesterolom, hudimi migrenami in debelostjo je razlog bil predvsem v slabi samopodobi in nizki samozavesti. Sramovala sem se svojega telesa, se zavijala v dolga in ohlapna oblačila in se izogibala zabav s kolegi. Večino časa sem preživela doma, nesrečna med štirimi stenami. Piko na i je dodal še maturantski izlet v Grčijo, ki sem se mu želela izogniti, saj nisem želela v kopalke pred svojimi sošolci. Mama me je mesec dni do odhoda skrivaj prijavila na izlet in to je bil ključni trenutek, ki me je streznil. Takrat sem se zavedla, da bo nujno potrebno nekaj spremeniti. Odločila sem se, da preneham s slabimi prehranskimi navadami in poskušam narediti maksimalno, da se bom na izletu bolje počutila v svoji koži in uživala. Iz svojega jedilnika sem črtala vso nezdravo hrano (ki je bila takrat na krožniku vsakodnevno. No, v bistvu so bili vsi obroki takšni) in vsak dan prehodila vsaj 2 km, saj teči pri takšni teži nisem zmogla. “Kar bo pa bo!” Zagrizla sem v svoj načrt in tako se je vse skupaj začelo…

 

Timea Urdih: “Sramovala sem se svojega telesa, se zavijala v dolga in ohlapna oblačila in se izogibala zabav s kolegi.”

 

Pa si kdaj vmes želela vržit puško v koruzo in odnehati?

Nikoli. Svojega načrta sem se držala zelo striktno, zato so kilogrami precej hitro padali. Tudi podoba v ogledalu se je iz dneva v dan spreminjala na bolje in to me je tako motiviralo in osrečevalo, da nisem nikoli pomislila, da bi odnehala.  V športu in zdravem načinu življenja sem takoj našla svojo strast in nikoli več nisem zašla s poti. Seveda so bili ob vsem odrekanju tudi težki trenutki in marsikdaj sem se zjokala, ampak sem ob veliki podpori družine, goreči želji in jekleni volji vedno znova našla dober razlog, da nadaljujem.

 

Sedaj, ko imaš tako izklesano telo, nastopaš tudi na fitnes tekmovanjih. Kako to izgleda? Je potrebno veliko priprav?

Fitnes tekmovanja zahtevajo ogromno priprav, discipline in odrekanja. Tekmovalci celo leto gradimo svojo podobo tako na treningih v fitnesu kot doma v kuhinji. Najtežji del nastopi približno tri mesece do tekmovanja, ko se začne tista prava dieta. Vse, kar vnesemo v telo mora biti skrbno preračunano in stehtano. Tudi treningi postanejo zahtevnejši, v dnevno rutino vključimo še kardio vadbo. Ker nam ta način življenja vzame ogromno časa in energije pa moramo tudi vse ostale dejavnosti prilagajati pripravam na tekmovanja.  Tekmovalci smo v zadnjih mesecih priprav na tekmovanja znani kot zelo asocialni in »sitni«, ampak ob treh urah treningov dnevno, minimalnemu vnosu kalorij in vseh ostalih obveznostih nam enostavno ne ostane časa in energije za druženje.
Na odru se ocenjuje tako simetrijo telesa in formo, kot tudi estetski izgled tekmovalca. Najprej potekajo primerjave med tekmovalci v točno določenih pozah. Najboljših 6 tekmovalcev se uvrsti v finale kjer poleg poz pokažejo tudi svoj samostojni nastop, za katerega je prav tako potrebno veliko priprav in vaje. Zmaga tisti, ki predstavlja najboljši »paket« vsega. Lepe linije, definicija telesa, simetrija, privlačen vizualni izgled, dober pozing in lep samostojni nastop.

Timea Urdih, pred in po preobrazbi

 

Se že kdo obrne nate po kakšen nasvet za hujšanje, morda jedilnik, verjetno si že marsikomu idol?

Seveda. Predvsem me kontaktira veliko deklet, ki imajo težave z odvečnimi kilogrami in bi rade shujšale, oblikovale svoje telo. Ker sem 60 kilogramov shujšala sama (brez pomoči trenerjev), sem se iz tega ogromno naučila in pridobila veliko izkušenj. Z veseljem spišem ustrezen jedilnik glede na želje in cilje posameznika, delim svoje znanje in pomagam tudi ostalim, ki se srečujejo s podobnimi težavami, kot sem jih imela sama. Poleg znanja se znam zaradi lastne izkušnje vživeti v situacijo in razumeti človeka v stiski, kar se mi zdi izrednega pomena za njegov napredek in končni rezultat. Nobena šola, tečaj ali licenca ti ne da tega, kar prinesejo lastne izkušnje. In glede na odlične rezultate, ki jih trenutno dosegam s svojimi varovanci, lahko rečem, da sem na dobri poti.

 

“V športu in zdravem načinu življenja sem takoj našla svojo strast in nikoli več nisem zašla s poti.”

 

Vidim, da imaš res aktivno življenje na vseh področjih ampak vseeno, kakšni so tvoji plani za naprej?

Trenutno delam na tem, da z diplomo čimprej zaključim še zadnji letnik študija in nadaljujem z dvoletnim magistrskim študijem dietetike na fakulteti za zdravstvene vede v Izoli.
Kar se tiče dolgoročnih ciljev pa se vsekakor vidim kot poklicno prehransko svetovalko, dietetičarko, fitnes trenerko. To je postal moj način življenja, moja strast, največja ljubezen, ki jo želim podajati naprej in pomagati ljudem, da tudi sami najdejo užitek v zdravem načinu življenja. Glede na to, da sva oba s fantom tekmovalca in ljubitelja zdravega življenja si drznem tudi pomisliti, da bi lahko nekoč na noge postavila svoj fitnes center, kamor bi se vsako jutro z veseljem vračala na delo in z nasmeškom na obrazu odhajala domov.

 

Timea, hvala za intervju in hvala, ker si dokazala, da se z voljo in trdim delom lahko doseže vse. Veliko uspeha še naprej.

 

Prostor za komentar

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen