Trebušni ples je moje življenje

Tjaša Vandur je skrivnostna, mistična in zapeljiva ženska, ki buri domišljijo mnogim moškim in seveda tudi ženskam. Je profesionalna trebušna plesalka, ki ob nastopih spremlja slavnega slovenskega pevca Wernerja. Ljubezen do plesa je odkrila pri svojih rosnih sedmih letih in od takrat ples živi v njej. Prenehala je s standardnimi plesi in odkrila strast v trebušnem plesu. Na nastopu jo večkrat spremljajo tudi kače, s čimer še enkrat dokazuje, da je predana svojemu delu in resnično izjemna plesalka, ki ne pozna strahu. Žal jo je usoda prikrajšala za vlogo matere, saj svojih otrok ne more imeti, zato večkrat organizira dobrodelne koncerte za otroke s posebnimi potrebami, kar samo dodatno dokazuje kako velikodušna in dobrosrčna oseba je.

 

Tjaša, kako se je trebušni ples znašel v vašem življenju in postal vaša profesionalna pot? Kako dolgo sedaj že plešete?

Trebušni ples se je našel v mojem življenju tako, da sem, zaradi izgube plesalca, prenehala plesati standardne in latinoameriške plese. Nato sem zaradi napornih treningov in šole nekaj časa imela pavzo in se posvetila sama sebi in prijateljem. Ker pa že plešem od 7. leta starosti, sem hitro začela pogrešati ples – imela sem preveč prostega časa. Poskusila sem hoditi v fitnes, vendar se tam nisem našla. V mislih sem imela samo ples – svobodno gibanje, ustvarjanje nekaj novega. Prijateljica, ki je bila starejša in zelo razgledana gospa, mi je predlagala naj se preizkusim v trebušnem plesu. In sem se našla v njem, tako da sedaj plešem že 14 let.

V trebušnem plesu je dosti golote, erotike. Ste imeli s tem probleme, denimo tremo pred publiko?

Ja, na začetku je bilo kar težko. Imela sem tremo in nek nelagoden občutek, ki me je spremljal vse dokler nisem pridobila močne samozavesti.

Zelo pogosto vprašanje žensk je, ali lahko s trebušnim plesom shujšajo, zravnajo trebuh, zožijo pas. Nam poveste več o tem, kako trebušni ples vpliva na postavo.

Zagotovo trebušni ples in vsaka rekreacija vpliva na postavo. Pri trebušnem plesu se ženske začnejo zavedati same sebe in svojega telesa, postanejo bolj sproščene in samozavestne. Odličen je za zdravje in postavo. Z njim se lahko ukvarjajo ženske vseh starosti. Trebušni ples vpliva tudi na pravilno držo, skladno oblikuje telo, pomaga pa tudi tistim , ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov. Zdravniki pogosto priporočajo trebušni ples, kadar ima kdo težave s hrbtenico ali kostmi, ker so rezultati hitro vidni. Dovolj je, če plešete dvakrat na teden . Trebušni ples je dober tudi za nosečnice, saj zmanjšuje bolečine pri porodu. Izboljšuje tudi cirkulacijo v spodnjem delu trebuha, izboljšuje delovanje notranjih organov, preprečuje menstrualne krče in pomaga vzpostaviti hormonsko ravnovesje. Lahko bi rekli, da je vsesplošno koristen.

Kdo vse vas najame za nastope? Se je že vam kdaj zgodilo kakšno nespodobno povabilo (če lahko opišete tako izkušnjo)?

Za nastope me najamejo za razne rojstnodnevne zabave, poroke, otvoritve, razne razstave, popestritve različnih programov, koncerte.

Nekih nespodobnih povabil nisem imela, saj sem si hitro na začetku ustvarila svoj renome in si nisem dovolila takšnih zadev. Črtala sem iz svojih nastopov fantovščine in razne nastope, “ob šankih” kjer popivajo.

Sedaj že nekaj let redno nastopate z Wernerjem na njegovih koncertih. Led v publiki pa sta prebili leta 2014 na obletnici Radia Aktual. Poželi ste izjemen aplavz in odobravanje. Bi lahko dejali, da se je s tem dogodkom začela vaša medijska kariera?

Ja, zagotovo. Prvič se je medijska kariera začela leta 2010 na Slovenija ima talent, kjer sem se prebila do polfinala. Sedaj pa seveda ponovno velika odskočna deska z Wernerjem.

Shakira in Beyonce sta v svojih videospotih pokazali znanje trebušnega plesa. Kako se vam zdita kot trebušni plesalki? Lahko tudi vas pričakujemo v kakem videospotu?

Definitivno sta pokazali, da obvladata. Vendar je zame vsekakor bolj Shakira top plesalka in pevka. Tako, da bolj ciljam oz. sem bolj navdušena nad Shakiro. Več pokaže, več da od sebe in pričara res ta pravi show. Glede videospota pa ja, delamo na tem .

Ob katerem zvezdniku bi si želeli nastopiti?

Že nastopam ob Wernerju in so moje želje uresničene. Drugače pa ob Shakiri.

Kakšni so vaši načrti v prihodnosti, morda šola trebušnega plesa?

Moji načrti za prihodnost so čimveč nastopati na koncertih. Trebušni ples sem učila dobrih 5 let in sem prenehala z učenjem zaradi številnih nastopov. Imam pa v načrtu, seveda, če mi bo časovno zneslo jo ponovno odprla, saj je ogromno zainterisiranih bodočih plesalk.

Tjaša, hvala za intervju in mnogo uspehov še naprej!

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.