Velike rešitve za majhne prostore

Najsi gre za majhno pisarno ali stanovanje – vsi si želimo več prostora, vendar to ni vedno mogoče. Zato smo zbrali nekaj zanimivih idej in nasvetov, kako koristno uporabiti vsak kotiček kvadratnega metra, ki nam je na voljo. Naj gre za spretno postavitev pohištva v studiu ali za razdelitev prostora na ustvarjalen način, tudi majhni bivalni prostori imajo nekaj vrednega ogleda in so lahko še kako udobni – ne glede na velikost.

  1. Poznajte mere

Mere so pri majhnih prostorih ključnega pomena. S tem mislimo na velikost predmetov v povezavi drug z drugim, kar je ključnega pomena za uspešno majhno sobo. Ampak to ne pomeni, da mora biti vse v majhnem obsegu. Izogibajte se prevelikemu pohištvu, ki lahko prenasiči sobo. Raje vključite kombinacijo majhnih do srednje velikih kosov pohištva. In ne pozabite, da je merilna lestvica relativna, torej tisto, kar izgleda kot majhen kavč na razstavnem prostoru, je lahko ravno pravšnje velikosti za vašo majhno dnevno sobo. Pri nakupu pohištva imejte vedno s seboj meritve.

  1. Knjižna polica v kuhinji

Ker prostora za shranjevanje ni nikoli preveč! Če se znajdete v situaciji, ko vam zmanjkuje prostora v kuhinjskih omaricah, se ne bojte uporabiti odprtih polic. Dodajte knjižno polico vaši kuhinji ali shrambi za vaše najbolj uporabljane predmete. Na ta način lahko pridobite lep okras in ne bo vam treba kopati skozi vaše omarice, da bi našli svojo najljubšo kavno skodelico.

  1. Prostor za sedenje

Ko morate združiti kuhinjo in jedilnico v enem prostoru, lahko majhen jedilni kotiček zagotavlja dodatno shranjevanje in prostor za pripravo obrokov. Dodajte še hitro zložljivo mizo, na katero lahko postavite sestavine, klop s skritim prostorom za shranjevanje in par stolov za prijatelje in družino. Ko gosti odidejo, lahko mizo enostavno pospravite in v hipu imate več prostora.

  1. Dvojni pomen pohištva

Izkoristite prazen prostor pod kavči in posteljami za shranjevanje v majhnem prostoru. Predali, vstavljeni pod raztegljivim kavčem, ponujajo obilico prostora za shranjevanje. Je takšno pohištvo izven vašega proračuna? Potem investirajte v lepo pregrinjalo in plitve plastične zaboje, ki jih lahko postavite pod posteljo ali kavč. Pregrinjalo bo elegantno skrilo cenovno ugodne, vendar ne vedno lepe predmete in stvari, katerih ne uporabljate pogosto.

  1. Izkoristite okna

Okna so lahko močno orodje za vizualno povečanje majhne sobe, saj človeško oko zajame zunanji pogled in ga sprejme kot del svojega življenjskega prostora. Izkoristite ta osvobajajoči učinek tako, da pustite okna gola ali jih okrasite z zavesami, ki se ujemajo z barvo stene. Tako boste navidezno odpravili meje in odprli prostor. Za zasebnost namestite preprosta senčila ali žaluzije.

  1. Dodajte ogledala

Obesite veliko ogledalo z okrasnim okvirjem (ali ga postavite proti steni) ter ustvarite iluzijo globine v majhni sobi. Tudi majhna ogledala razširijo občutek prostornosti, saj odražajo poglede in svetlobo, ampak prevelika ogledala imajo še boljši učinek, saj odražajo velik kos prostora.

  1. Uporabite manj barv

Ko je govora o majhnih prostorih, lahko preveč barve deluje kaotično. Izberite nekaj odtenkov in se jih držite. Npr. v dnevni sobi, je lahko krem ozadje poudarjeno z nebesno modro in rjasto rdečo barvo. Barve dodajo sobi osebnost in svetlejši odtenki so veliko bolj primerni kot žive in močne barve. Vizualno lahko majhno sobo razširite tudi s pleskanjem sten s širokimi vodoravnimi črtami.

  1. Umetnine so dobrodošle

Ste ljubitelj umetnosti, vendar mislite, da v vašem stanovanju zanjo ni dovolj prostora? Napaka, kajti ena prevelika umetnina lahko ustvari močno kontaktno točko, ki dejansko odpre majhen prostor. Nasprotno, pa več kosov raztresenih po sobi ustvarja občutek nereda in utesnjenosti. Ne bojte se in pogumno kupite tisto sliko ali kipec, ki si ju že dlje časa ogledujete.

  1. Delovni prostor

Ni prostora za pisarno? Ni potrebe za sedenjem v jedilnici ali na kavču, da bi opravili vaše delo. Elegantna pisalna miza se bo popolnoma prilegala ob majhno steno na hodniku ali v dnevnemu prostoru. Nabavite takšno s predalom za hrambo – za delo položite pokrov navzdol, ko ste končali, ga dvignite in vanj pospravite vse vaše pisarniške potrebščine.

Katero rešitev boste torej uporabili?

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.