5 IDEJ ZA ZDRAV IN OKUSEN ZAJTRK

Zajtrk je najbolj pomemben obrok v dnevu. Kolikokrat ste že slišali oziroma prebrali ta stavek? Vsekakor je dobro, da ljudje ki so navajeni jesti zajtrk, jedo zdrav in hranilen zajtrk. Zelo pomembno je tudi to, da je zajtrk okusen. Nihče verjetno noče dneva začeti z neokusnim obrokom. Katerikoli zajtrk se znajde na vašem krožniku (ali v kozarcu, ali v šalici 😊 ) vzemite si dovolj časa, in obrok pojejte v miru. V nadaljevanju smo vam pripravili okusne ideje za zdrav začetek dneva.

SMOOTHIE OZIROMA SMUTI

Smoothie lahko napravimo z ene vrste sadja, kot tudi z več vrst. Dodamo lahko tudi izjemno zdrava chia semena, zaradi katerih bomo dlje časa siti.

Smoothie je odlična izbira za zajtrk! Multivitaminska bomba da človeku energijo in potrebne vitamine. V kolikor želite resnično zdrav zajtrk, v smoothie dodajte kakšno super živilo. Dobra izbira so na primer chia semena. Chia semena imajo izredno visoko hranilno vrednost. Polna so vitaminov in mineralov ter antioksidantov. Bogate so tudi z omega 3 kislinami. Vseeno pa se morate zavedati, da je v smoothie-ju kar nekaj kosov sadja, zato z njimi ni potrebno pretiravati.

SADNI KROŽNIK

Napravite si izjemno okusno sadno ploščo. Narežite svoje najljubše sadje, a poskusite izbirati sezonsko.

Zakaj nebi dneva pričeli z okusnim krožnikom polnim vašega najljubšega sadja? Tukaj vam priporočamo, da kupujete sezonsko sadje, saj je le-to bolj bogato z encimi, vitamini in minerali. Ker se sadje uživa surovo, v telo vnesemo vse vitamine in minerali ki jih vsebuje, pa še lahko prebavljivo je. Vendar je sadje zelo bogato s sladkorji, zato morate biti pozorni na količino. Prav zaradi tega je sadje odlična izbira za zajtrk, saj v telo ne želite vnašati sladkorjev zvečer.

ZDRAVI KOSMIČI S SADJEM

Kosmiči so zelo priljubljen zajtrk, a pomembno je izbrati zdrave kosmiče, ki ne vsebujejo sladkorja.

Kosmiči so zelo priljubljen zajtrk, pri katerem ste lahko zelo izvirni. Kosmičov obstaja veliko vrst, tukaj pa je izrednega pomena, da izberete takšne, ki so zdravi in ne vsebujejo sladkorja. Ena najbolj zdravih izbir so ovseni kosmiči, si so polni vlaknin in znižujejo raven sladkorja v krvi. Vedno bolj je priljubljena tudi granola, mešanica ovsenih kosmičev, semen in oreščkov, suhega sadja, kokosovega masla ter medu ali kakšnega drugega sirupa. Vse sestavine se dobro premešajo in nato spečejo v pečici. Granolo se nato nadrobi na manjše kose in uživa samo ali kot kosmiče: z mlekom, jogurtom, mlekom rastlinskega izvora in sadjem.

JAJCA NA VEČ NAČINOV

Jajca so odlična izbira za zajtrk, a pomembno je da jih pripravimo zdravo. Če jih pečemo, jih pečemo na malo maščobe primerni za visoke temperature.

Jajca na oko, umešana jajca, trdo ali mehko kuhana jajca, jajca po florentinsko, omleta, frtalja… in še bi lahko naštevali. Jajca so izredno živilo, napravite ga lahko na tisoč in en način. Poleg tega so izredno zdravo živilo in bogato z beljakovinami, vitamini in minerali, izredno velika je vsebnost esencialnih aminokislin. Nekoč je veljajo pravilo, da ljudje, ki imajo težave s holesterolom naj ne bi uživali jajc, a kasneje je bilo dokazano, da jajca naj jebi bila glavne krivke za povišan holesterol. Vsekakor je priporočljiva omejitev, in sicer do največ pet jajc na teden. Bolj zdravo pripravo ko izberete, bolj zdrav bo tudi vaš zajtrk. Torej kuhana jajca so veliko bolj zdravi izbira. Priporočamo, da poleg jajc pojeste tudi nekaj zelenjave.

OBLOŽENI KRUHKI

Kruhke obložite z zdravimi namazi in svežo zelenjavo. Tukaj ste lahko zelo izvirni.

Obloženi kruhki so vedno bolj priljubljeni. Izredno okusni in mamljivega izgleda so odlična izbira za zajtrk.  Privoščite si zdravo verzijo obloženih kruhkov, in sicer z polnozrnatim ali rženim kruhom, zdravimi namazi kot so guacamole ali humus in veliko zelenjave. Napravite si več manjših kruhkov z različnimi oblogami in začnite dan z barvitim zajtrkom..

V kolikor niste imeli idej za zajtrk, ali pa vam jih je zmanjkovali, potem upamo, da ste dobili kakšno ob prebiranju našega članka. Če zaenkrat dneva še ne pričnete z zdravim obrokom, je lahko mogoče to ena izmed vaših zaobljub za leto 2019. Pričnite z njo že jutri. A v opozorilo: tudi pri zajtrku bodite pozorni na količino. Pa dober tek! 😊

Prostor za komentar

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen