Čemaž – zastonj priboljšek

Sezona čemaža je tukaj. Za vse, ki ne veste, čemaž je ti. gozdni česen. Ima mnogo zdravilnih učinkov in po okusu je zelo dober, zato ga radi pripravljamo v kuhinji. Ko se boste sprehajali po gozdu in zavonjali česen – ste ga našli, ta majhen, zeleni zaklad narave. Brez skrbi ga naberite (sicer velja, da je čemaž z lahkoto zamenjati s šmarnico ali podleskom, vendar vonj vaših rok po česnu vam bo dal dobro vedeti, da ste nabrali pravo stvar).

Kar pridno naberite čemaž, mi pa vam bomo napisali nekaj receptov, kaj lahko z njim storite.

Čemažev pesto

100G pinjol

100G parmezana v kosu

350G čemaževih listov

100ML olivnega olja

0,5 ŽLIČKE soli

3 ŠČEPCE sveže mletega popra

Liste čemaža operemo in dobro osušimo. V suhi ponvi zlato rumeno popražimo pinjole. Ponev večkrat potresemo, da se pinjole ne zažgejo. Popražene pinjole stresemo v manjšo skledico. Sir drobno naribamo.

V kuhinjskem mešalniku najprej grobo zmešamo parmezan in pinjole. Nato dodamo čemaževe liste in mešamo še toliko časa, da nastane skoraj gladka zmes.

Na koncu dodamo še olivno olje, sol in poper. Vse skupaj mešamo samo še toliko, da se sestavine lepo povežejo med seboj.

Pripravljen pesto pretresemo v kozarček za vlaganje, ki ga tesno zapremo in shranimo v hladnem in temnem prostoru.

Čemaževa juha

krompirji

pol litra vode

jušna osnova

muškatni orešček

šop čemaževih listov

poper, sol – po okusu

Olupimo krompir in ga narežemo na kocke ter damo kuhat. Ko je mehek, dodamo jušno osnovo in čemaževe liste, kuhamo še kakšni dve minuti. S paličnim mešalnikom dobro zmeljemo, da nastane kremna juha (zgoščevati je ni treba). Po okusu začinimo. Juhi lahko dodamo tudi kakšno žlico kisle smetane – po želji. Postrežemo z opečenim kruhkom ali kroglicami.

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.