Grda resnica o vaši zobni ščetki

Zgodaj zjutraj še celi neprespani sežete po zobni ščetki, vendar se sploh ne zavedate kaj vse se nahaja na njenih ščetinah. 

Zobna ščetka postane polna mikroorganizmov  v trenutku, ko jo damo v usta.

Virusi in bakterije, ki jih okužena oseba prenese na zobno ščetko, na njej lahko preživijo tudi več tednov.

Tudi normalni, zdravi mikroorganizmi na zobni ščetki, lahko povzročijo okužbo, v kolikor vstopijo v vaše telo skozi dlesen, ki je bila poškodovana.

IMEJTE ČISTO ZOBNO ŠČETKO

Ne potrebujete posebnih znanosti glede čiščenja vaše zobne ščetke, saj jo dejansko vsak dan zmočite pri čiščenju vaših zob. Vendar je pomembno in tudi precej lahko.

Operite zobno ščetko. Podarite svoji zobni ščetki temeljito izpiranjepod vodo iz pipe, da odstranite drobce. Če imate sistemsko bolezen ali imunsko motnjo, boste morda želeli, vašo zobno ščetko namočiti v antibakterijsko ustno vodico, saj boste tako zagotovo odstranili vse bakterije.

Poskusite s trdovratnim čiščenjem. Na trgu že lahko najdete čistilce zobnih ščetk, k z UV svetlobo uničujejo mikroorganizme na njej.

Pravilno jo shranjujte. Po uporabi ne odvrzite zobne ščetke v predal in pozabite nanjo. Shranite jo v kozarec, s ščetinami obrnjenimi iz kozarca, da se lahko posušijo, nato jo pokrijte z zračnim pokrovom za zobne ščetke, ki preprečuje pojav plesni.

KDAJ JE ČAS ZA NOVO?

Praviloma naj bi se zobna ščetka menjala vsake 3 do 4 mesece oziroma ko opazite, da kaže znake dotrajanosti. Obrabljene ščetine ne bodo očistile dlesni in zob primerno.

 

Vir: Freepik.com

Vir: Freepik.com

NE POSOJAJTE ZOBNE ŠČETKE

Tudi najbližjim družinskim članom ne posojajte zobne ščetke. Souporaba zobne ščetke lahko prenese bakterije, ki povzročajo zobno gnilobo. Zobna gniloba se šteje kot nalezljiva bolezen.

tooth-brushes-1194940_960_720
Vir: Pixabay.com

Povzeto po: http://www.webmd.com/oral-health/healthy-mouth-15

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.