Več načinov kako izkoristiti vaš balkon

Če ste eni izmed tistih ljudi kateri verjamete, da je vaš balkon lahko izkoriščen še za kaj več kot za obešanje perila, skladišče odvečnih stvari in občasno posedanje, potem imamo za vas nekaj idej katerim se ne boste mogli upreti. Če imate željo in voljo potem verjamemo, da si boste ustvarili svojo oazo za zelo malo denarja. Balkon ne sestoji samo od tal, ampak imate ograjo, strop in stene. Če razmišljate, da bi ga zagradili potem še dobro, da ste prišli do tega članka, da vas prepričamo v eno izmed spodnjih idej.

VERTIKALNI VRT

Kaj je boljšega od zelenjave in svežih začimb? DOMAČA zelenjava in začimbe iz vašega balkona, sad vašega dela in ljubezni.

Za vertikalni vrt ne potrebujete veliko prostora, dovolj je že ena stena. Lahko si ga postavite iz različnih materialov, kjer boste posledično  poskrbeli tudi za reciklažo in čisto okolje.

Shranjujte si plastenke in ko jih boste imeli dovolj za vso zelenjavo in začimbe, ki si jih želite imeti, jih prerežite na polovico. Uporabite zgornjo polovico plastenke tako, da bo voda lahko iztekala v spodnjo plastenko, s tem posledično tudi ne porabite veliko vode. Za pritrditev plastenk uporabite lesen okvir (paleta) in vezice, kot vidite na sliki. Nič težkega kajne?

Lahko si pa izberete cvetlično verzijo.Palete dobite v različnih velikostih, tako da si izberite tisto, ki bo najbolj optimalna za vaš balkon.

ŽIVE OGRAJE

Če želite združiti privatnost ,naravno senco in imate še poleg tega domač fižol potem vam bo naslednja ideja prišla še kako prav.

Za to porebujete korita za zemljo, semena (visok fižol) in vrvice, pa  veselo na delo.

Če pa spadate  med tiste ljudi, ki vam vzagajanje rastlin ne gre najboljeod rok lahko uporabite bambus.Ta raste zelo hitro (tudi do 60cm na dan) in od vas ne zahteva velike pozornosti. To ne pomeni, da bo rasel brez vsega, zemlja mora biti vlažna in dvakrat letno pognojena (jeseni in spomladi). Primeren je tudi za tiste, ki ste malce poduhovljeni, saj je bambus simbol modrosti, prilagodljivosti,vitalnosti  in je vaš zaščitnik v težkih časih.

Potrebujete korita, zemljo in sadike bambusa. Dobite ga v večjih vrtnih centrih ali pa preko spleta.

Pomembno je samo, da izberete pravo vrsto bambusa, saj obstaja več kot  7o rodov te rastline, ki se deli na 1000 različnih vrst. Naj vas to dejstvo ne ustavi pri izvedbi, saj je končni rezultat vreden vašega truda. Verjemite, ne bo vam žal.

Če pa si želite samo pisan balkon, pa lahko čarate s sezonskim cvetjem,različnim pohištvom in dekorjem, ki ga lahko poljubno postavite povsod po balkonu, možnosti izbire so neomejene .

 

Za nočno popestritev si lahko postavite tudi lučke…

Torej, upamo, da smo vas uspeli prepričati, da si ne zagradite balkona s plastiko in steklom , ampak z užitnim zelenjem ter pisanim cvetjem. Naj bo vaš balkon vaše pribežališče pred betonom, vaš zen in sprostitev na koncu dneva.

 

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.