Velikonočni čas in barvanje jajčk

Velikonočna pojedina

Bliža se Velika noč (Vuzem) in s tem tudi veliko kuhanja, peke in barvanja. To je med drugim tudi najpomembnejši krščanski praznik, saj na ta dan praznujemo Jezusovo vstajenje.

Tradicionalno je ne veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se udeležimo blagoslova jedi (žegenj) , ki ga v nedeljo zaužijemo za zajtrk. Vsaka jed, ki je blagoslovljena ima določeno simboliko. Suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren simbolizira žeblje, potica in ostala peciva pa trnjevo kronoVelikonočna jajca (pirhi) predstavljajo Kristusovo vstajenje in tudi krst, so tudi simbol prijateljstva in ljubezni.  Vsako leto imamo iste jedi, z istimi recepti, le nekaj se spreminja, način barvanja pirhov.

Za vas smo izbrali nekaj zelo izvirnih in resnično čudovitih idej za vaše letošnje pirhe.

 

Barvanje s svilo

Vsi imamo doma kakšne stare svilene šale, kateri več ne krasijo našega vratu, lahko pa čudovito obarvajo pirhe. Mi smo resnično navdušeni nad rezultatom in izvirnostjo. Uporabite lahko tudi kravate, če vam jih  bo kdo odstopil.

Za »svilene« pirhe potrebujete:

 • Jajčke
 • Svilene šale ali kravate različnih barv in vzorcev. Več barv bolj bo pisano.
 • Belo bombažno krpo
 • Navadne gumice
 • Kis in olje

 

Postopek:

Blago (šale in bombažno krpo) razrežite na večje kvadrate, da boste vanje lahko zavili jajčko. En kvadrat lahko uporabite dvakrat, če imate premalo blaga, super kajne? Ko zavijete jajca (naj bo tesno)  jih zavežite z gumico, vsako blago posebej.  Ko boste imeli vse pripravljeno jih previdno položite v posodo in natočite vodo, ter dodajte dve veliki žlici kisa. Po petnajstih minutah vretja vzemite pirhe ven in jih položite v škatlo od jajc ter počakajte, da se ohladijo. Za sijaj pa poskrbite z oljem, ki ste ga že verjetno prej pridno uporabljali.

 

Uporabite kravate za barvanje jajčk

Preko svile ovijemo še z bombažno krpo

In pirhi so pripravljeni

 

Barvanje jajčk s peno za britje?!

 Tako je, tudi tukaj smo bili presenečeni na idejo, katera se izkaže za resnično enostavno, pred vsem pa zelo pisano.

Potrebujete:

 • Jajčka
 • Peno za britje (ne gel)
 • Jedilno barvo
 • Modelček za muffine ali pa kakšno večjo posodo
 • Palčko za mešanje barve
 • Papirnato brisačo
 • Olje (olivno, kokosovo, navadno)

Postopek:

Najprej skuhajte jajca in jih ohladite. Pripravite si posodo v katero boste dali peno in po kapljicah dodajte barve, katere ste si izbrali in jih dobro premešajte. Naj bo pisano. V peno nato položite jajco in jo povaljajte. Pobarvana jajčka pustite 15 min in jih nato obrišite s papirnato brisačo. Za lesk uporabite olje ali pa tudi ne, tudi mat barve so in.

Tako izgleda postopek barvanje jajčk

In tako končni rezultat

 

Kako vam je všeč? Za to idejo smo se odločili, ker je enostavna, zabavna in uporabna za tiste, ki jim zmanjkuje časa.

 

 

Za dodatno dekoracijo, ki je precej enostavna lahko uporabite navadne gumice različnih debelin in jih ovijete okoli jajc. Gumice uporabite pred barvanjem.

Uporabite lahko tudi zlate lističe, kateri resnično popestrijo pirhe in jih naredijo naravnost čudovite.

Če še niste vedeli kako letos pobarvati in okrasiti vaše pirhe ali pa če ste enostavno naveličani vsakoletnega ponavljanja načina barvanje jajčk, potem le veselo na delo in verjemite, da bodo prava paša za oči.

    

Naša ekipa pa vam želi lepe praznike, obarvane z veliko ljubezni in veselja, ter polno košaro dobrot.

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.