LISTNATI OHROVT, ABSOLUTNI ZMAGOVALEC

Listnati ohrovt lahko uporabljamo v različnih jedeh (Foto: osebni arhiv).

Sezona domače zelenjave na naših vrtovih se je končala, poznamo pa nekaj vrst zelenjave, ki kljub nižjim temperaturam odlično uspeva. Ena izmed teh je listnati ohrovt. Listnati ohrovt je zimska zelenjava, oziroma zelenjava ki lahko na našem vrtu kljubuje še tako ostri zimi, a jemo jo lahko celo leto. In kaj mu daje takšno moč, da ga ne ustavijo ne sneg in ne nizke temperature? Listnati ohrovt je poln mineralov in vitaminov. Če bi se ljudje zavedali koristi, ki jih uživanje te zelenjave prinese, bi imeli listnati ohrovt na mizi vsak dan. Brez kakršnegakoli dvoma lahko rečemo, da je listnati ohrovt najbolj bogata zelenjava z nešteto zdravilnimi snovmi.

Listnati ohrovt ima lepe nakodrane liste, zato mu pravijo tudi kodrolistni ohrovt(foto: osebni arhiv)

Nesporni rekorder v vsebnosti vitamina A (karotini), vsebuje ga na primer kar štirikrat več kot brokoli. Vitamin A nas poživi, napravi bolj telesno pripravljene in tudi bolj optimistične. Vsebuje vse B vitamine (razen B12), izjemno veliko biotina (koža in lasje). 100 gramov listnatega ohrovta, pokrije dnevno potrebo po vitaminu C in vsebuje toliko kalcija kot dva kozarca mleka. Je rekorder v vsebnosti vitamina E, kateri varuje celice pred prostimi radikali. Za konec je listnati ohrovt bogat tudi z vlakninami, torej dobrodejno deluje na našo prebavo ter nas nasiti. Zelo dobro vpliva tudi na črevesje in črevesno sluznico – odpravlja zaprtost, razstruplja črevesje in hitro obnavlja črevesno sluznico. Z uživanjem omenjenega živila boste ostali dlje časa mladi, saj zavira tudi staranje. Nedvomno zmagovalno živilo!

Besedilo povzeto po knjigi: Zdravilna moč sadja in zelenjave, avtorjev Klaus Oberbeil in dr. med. Christiane Lentz (1996).
Listnati ohrovt je lahko tudi prijetne vijolične barve.(foto: osebni arhiv)

HITRI IN PREPROSTI RECEPTI ZA PRIPRAVO:

Pripravite si ga v juhi; prepražite čebulo, dodajte poljubno zelenjavo (brokoli, cvetača, korenje) vse skupaj prepražite in zalijte z vodo. Kodrolistni ohrovt kuhajte 40 minut. Vse skupaj začinite s soljo, poprom in ostalimi (poljubnimi) začimbami. Juho lahko po želji tudi spasirate.

Recept za listnati ohrovt v solati: ohrovt na hitro pokuhate v slani vreli vodi, nato ga prepražite na olju z dodatkom česna (lahko v prahu). Listnati ohrovt nato dodajte k mešani zeleni solati, radiču in rukoli. Solato okrasite s češnjevim paradižnikom in na koncu dodate pečene piščančje trakce,pečen sir na žaru ali na žaru pečene kozice.

Kus kus z mešano zelenjavo in popečenim ohrovtom: bučke, različno papriko in čebulo narežete na kocke. Korenček olupite in narežete na kolobarje. Vse skupaj popražite na olivnem olju. Začinite z mediteranskimi začimbami. Ohrovt na hitro pokuhate v slani vreli vodi, nato ga dodajte k popraženi zelenjavi. Kus kus skuhajte po navodilih.  Na koncu vse sestavine zmešajte skupaj. Omenjeno jed lahko postrežete toplo ali hladno (solato).

Zdravi čips: liste listnatega ohrovta operete in narežete na 2x2cm velike kose ter jih dobro osušite. Olivno olje prelijete v flaško s sprejem s slednjim nato natančno poškropite narezane liste.  Te začinite s soljo ter česnom v prahu, lahko tudi s papriko v prahu. Na 150 stopinj (ventilacija) pečemo liste okoli 10 minut. Čips vmes spremljamo, da se ne zažge.

Prostor za komentar

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen