Okusne juhe za hladne dni

Včeraj zjutraj so nas presenetile snežinke, katere smo nekateri že zelo nestrpno pričakovali. In čeprav je bil november zelo lep in topel, je bil že skrajni čas, da pride zima. Da pa se lahko v teh hladnih dneh dodatno ogrejete, smo se odločili da z vami delimo nekaj preprostih receptov za okusne juhe, ki jih lahko pripravite za kosilo ali večerjo,  juho lahko napravite tudi kakšen dan prej in jo nato le pogrejete.

Juhe, še posebej takšne z veliko različnih sestavin, so odlična izbira za hladne dni, saj ogrejejo telo in okrepčajo.

Gobova juha

V slovenskih gozdovih najdemo veliko vrst gob, letos pa je bila narava izredno radodarna z jurčki. In zaradi tega smo se odločili, da Vam zaupamo recept za okusno juho z jurčki.

Potrebujemo jurčke (sveže, zamrznjene ali posušene), eno veliko čebulo, tri velike korenčke, 3 manjše krompirje, 3 stroke česna in začimbe.

Čebulo nasekljamo in jo popečemo na olju, da postekleni. Dodamo nasekljan česen in ga pražimo toliko časa, da zadiši, nato v lonec vržemo na kocke narezan korenček. Premešamo in pustimo, da se malo popeče ter dodamo na kocke narezan krompir. Na koncu dodamo jurčke, tudi te malo prepražimo. Vse skupaj začinimo s soljo, poprom, svežim peteršiljem, dodamo pa tudi malo timijana, ki se odlično poda gobam in lovorjev list. Vse skupaj nato zalijemo z jušno osnovo ali vodo in pustimo, da se kuha tako dolgo, da so sestavine skuhane. Za kislost lahko v juho dodamo malo suhega vina. Juho na koncu spasiramo, ali pa jo pustimo takšno kot je – odvisno kaj imate raje. Juho postrežemo s črnim kruhom ali ajdovimi žganci in z žličko kisle smetane. Domače in okusno!

Gobovo juho lahko po želji spasirate ali pustite koščke. -Odlična ideja za dekoracijo so pečene gobice, peteršilj in kisla smetana.

Bučkina juha

Sezona bučk je že skoraj mimo, a imamo srečo da so bučke izredno trpežna zelenjava, ki – če jo imamo pravilno shranjeno – zdrži tudi po več mesecev. Bučna juha je odličnega okusa, človeka dobro okrepča in izredno preprosta je za pripravo. Prav zato smo se odločili, da delimo z vami recept.

Hokaido bučka ima izredno trpežno lupino, zato je rezanje in nato obrezovanje lupine lahko kar malo nevarno. Juhe se lahko lotite na dva načina – pred samim začetkom lahko kose buče popečete v pečici, slednje pokapate z oljčnim oljem, dodate par strokov česna in kakšno vejico timijana. Če se omenjeno zdi prezapleteno, pa bučo le olupite in narežete na kocke. Nasekljate dve čebuli in tri stroke česna. Čebulo prepražite da postekleni, nato dodate česen in pražite toliko časa, da lepo zadiši. Dodate na kocko narezano bučo (ali s pečice ali surovo). Če dodajate bučo s pečice, ne pozabite dodati tudi česen, ki se je pekel v pečici in olje, ki se je nabralo okusa po česnu in timijanu. Bučko nekaj časa pražite na zmernem ognju, jo posolite in poprate, dodate česen v prahu in malo muškatnega oreščka. Dobro premešate in pražite se nekaj časa, nato vse skupaj zalijete s toliko vode, da so sestavine prekrite. Kuhate dokler se buča ne omehča, nato vse skupaj spasirate, po potrebi dodate še malo tekočine. Na teflon posodi prepražite olupljene bučnice, ki jih nato postrežete na juhi. Juho pokapajte z malo bučnega olja in postrezite s kruhom. Okusno in nasitno!

Pražene bučnice so odlična ideja za dekoracijo bučne juhe, in tudi okusna!

Segedin golaž

Segedin golaž je po navadi napravljen iz (svinjine) mesa in kislega zelja, napravimo pa ga lahko tudi brez mesa. Kislo zelje, ki je del tradicionalne slovenske kuhinje, je polno vitaminov in edina zelenjava, ki je bolj zdrava predelana (fermentirana)  kot sveža in prav zaradi tega odlična izbira za hladnejše dni.

Potrebujemo isto količino mesa in kislega zelja, dve veliki čebuli, tri stroke česna in začimbe. Čebulo narežemo na kocke in pražimo da postekleni, dodamo ji česen in pražimo toliko časa, da zadiši. Čebulo potrosimo z rdečo papriko, majaronom, dodamo lovorjev list in brinove jagode. Nato dodamo meso in ga pečemo približno 10 minut (če delamo vegetarijanski segedin namesto mesa dodamo sojino meso ali korenček, ali pa ta del preprosto izpustimo). Po 10 minutah dodamo kislo zelje, za katerega je dobro, da ga prej poizkusimo in po potrebi spreremo pod tekočo vodo – da ne bo golaž prekisel. Vse skupaj zalijemo z vodo in kuhamo približno 40 minut. Po okusu še solimo in popramo.

Segedin golaž lahko napravite z mesom ali brez mesa.
Prostor za komentar

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen