GOBE – DARILO JESENI

Ko se poslovi poletje in se malo ohladi, sledi čudovito obdobje za vse ljubitelje gob. Slovenski gozdovi so zelo radodarni, pri nas uspeva zavidljiva številka različnih vrst gob. Tudi gobarjenje je izredno razširjeno, veliko ljudi se namreč odpravi v gozd z namenom, da bodo iskali gobe. Poleg gob pa se posameznik še razhodi in uživa v samoti v lepoti gozda.
V nadaljevanju vam predstavljamo najbolj priljubljene vrste gob in preproste recepte za pripravo.

JURČKI

Jurček je brez dvoma najbolj priljubljena goba. Čudovit, izredno aromatičen okus, čvrsta sestava te gobe nam daje neomejene načine priprave. Jurčki v rižoti, jurčki z jajci, omaka iz jurčkov s testeninami (sami prisegamo na široke rezance), jurčki pečeni na žaru, gobova juha in še in še… Sami smo se odločili,, da z vami delimo hiter in preprost recept za omako, katero prelijemo čez nam ljube testenine.
Nasekljamo manjšo čebulo in tri stroke česna. Čebulo pražimo toliko časa, da postekleni, dodamo česen in počakamo le toliko, da zadiši. Dodamo na mini kocke narezan korenček in pražimo nekaj minut. Nato dodamo narezane jurčke. Premešamo in posolimo. Dodamo poper in sol, da jurčki spustijo vodo. Nato dodamo svež peteršilj (nasekljanega lahko hranite tudi v skrinji) in malo timijana. Vse skupaj pražimo tako dolgo, da se zmehča korenček. Sproti po potrebi omako zalivamo z vodo (lahko uporabimo vodo s testenin). Ko je omaka kuhana uporabimo palični sekljalnik, da omako malo zgostimo brez uporabe moke. Omako polijemo po izbranih testeninah, po vrhu potrosimo malo peteršilja.

ŠIROKI REZANCI Z OMAKO Z JURČKI
Po vrhu za še bolj intenziven okus naribate parmezan.

DEŽNIKARICE OZIROMA MARELE

Marela je izredno prepoznavna goba, pa tudi zelo hitro jo v gozdu opazimo. Kako je ne bi, saj je to ena izmed največjih gob, ki rastejo po slovenskih gozdovih. Ime je dobila po izgledu, saj resnično izgleda kot dežnik. Pri nabiranju marel moramo biti pozorni, da je ne zamenjamo s katero od mušnic. Sicer so marele veliko bolj ”mesnate” in po velikosti večje. Njihova površina je žametna. Marele po navadi pripravljamo kot ”pohane”. Nekateri uporabijo le jajce in moko, drugi tudi drobtine. Tako pripravljena marela je odlična alternativa mesu, saj mu je po strukturi zelo podobna.
Marele očistimo in po želji natrgamo na manjše kose, saj se tako veliko lažje speče. Spodnji del klobuka posolimo, po želji lahko poleg soli v klobuk dodamo nasekljan česen in peteršilj. Marele nato paniramo: moka, jajce in drobtine. Pečemo jo nekaj minut na vsaki strani, da panada postane lepe zlate barve. Poleg ponudimo prilogo ali solato. Okusno in preprosto!

DEŽNIKARICE NAMESTO MESA
Marele s peclji čez noč namočimo v vodo in se do jutra odprejo.

LISIČKE

Lisičke so gobice zanimive oblike in izrazito rumene barve. Odlične po strukturi in nežnega okusa ter prijetnega vonja. Napravimo jih lahko na več načinov, najpreprosteje na primer kar na žaru, z jajci ali v rižoti. Nam je najbolj všeč rižota z lisičkami in več kot jih je – bolj okusna je rižota.
Najprej popražimo nasekljano čebulo, da postekleni, nato na kratko prepražimo sesekljan česen, dodamo očiščene lisičke. Slednje po potrebi razpolovimo, če so manjše pustimo cele. Lisičke posolimo in popramo ter dodamo nasekljan peteršilj. Pražimo toliko časa, da da izhlapi večina vode. Nato v kozico natresemo riž primeren za pripravo rižote. Na hitro prepražimo in vse skupaj zalijemo z vodo ali prej pripravljeno jušno osnovo. Kuhamo toliko časa, da rižota postane kremaste oblike. Na koncu v rižoto vmešamo žlico masla, za še bolj kremasto strukturo. Jesenski okusi in za po vrhu še jesenski izgled.

LISIČKE
So izredno aromatične, pripravimo jih lahko na veliko načinov.

MEŠANE GOBE ZA PRIPRAVO GOBOVE JUHE

Gobova juha je več kot odlična izbira za hladne jesenske dni. Aromatični okusi in dobre sestavine, katerih glavna so gobe, človeka ogrejejo in nasitijo. Najboljša izbira za gobovo juho so jurčki ter lisičke, saj po kuhanju te gobe ostanejo čvrste in ne razpadejo. Poleg gob je v gobovi juhi več kot dobrodošel krompir ter oranžen in rumen korenček.

Večjo čebulo prepražimo, dodamo nasekljan česen. Pražimo in dodamo lovorjev list, sol, poper in malo timijana. V lonec dodamo korenček in ga malo popražimo, nato dodamo gobe in pražimo ob mešanju. Nato dodamo krompir ter zalijemo z vodo. Po potrebi juho dosolimo. Za še bolj izrazit okus lahko gobovi juhi dodamo malo belega vina. Gobovo juho kuhamo toliko časa, da se zelenjava skuha. Po želji jo lahko spasiramo ali delno spasiramo. Najbolje se gobovi juhi priležejo ajdovi žganci ali svež kruh. Toplina in izjemno aromatični okusi v enem krožniku.

MEŠANE GOBE
Z njimi lahko pripravimo okusno gobovo juho, ki je kot nalašč za hladne dni.

Vsem ljubiteljem gob želimo okusna jesenska razvajanja. V kolikor se tudi sami odločite za gobarjenje, pa bodite previdni tako pri pobiranju gob kot tudi v gozdu. 

Pa dober tek! 😊

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.