Krompirjev golaž – po receptu naših babic

Krompirjev golaž je jed, ki je v kuhinji naših babic bila tedensko na sporedu. Sedaj pa čedalje bolj izginja iz jedilnika. Priprava je enostavna in hitra. Želodček po obroku pa hvaležen.

 

Sestavine:

  • 1/2 kg krompirja
  • 1 čebula
  • 1 žlica kokosove maščobe ali belega olja
  • 1 jedilna žlica moke
  • Paradižnikova mezga ali svež paradižnik ali ajvar ali pelati
  • 2 hrenovki ali kranjski klobasi
  • korenček
  • sol, poper, peteršilj oziroma začimbe po želji

Priprava:

Najprej olupite krompir in ga narežite na enakomerne kocke (da se istočasno skuha), nato sesekljajte čebulo in pristavite na ogenj lonec. V loncu raztopite kokosovo maščobo ali malo olja, ko se segreje do primerne temperature, dodajte čebulo in jo pražite toliko časa, da malo porjavi, nato dodajte krompir in ga pražite toliko časa, da zakrkne, posujte žlico moke in premešajte, dodajte vodo, paradižnik, korenček, začimbe in hrenovke, ter pustite kuhati na manjšem ognju dokler se krompir in korenček ne skuha – kar je odvisno predvsem od velikosti kock. Krompirjev golaž je različnih gostot. Nekateri imajo radi bolj gostega, drugi bolj redkega. Gostoto uravnavate z moko ali s pasiranim krompirjem.

 

Dober tek!

Prostor za komentar

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen