Kaj so strije in brazgotine in kako jih odpraviti?

Lepa koža je gladka, svilena, prijetna na otip in z njo smo zadovoljni. Velikokrat pa nam na koži zaradi različnih dejavnikov nastanejo strije in brazgotine, ki nas estetsko in psihično začnejo obremenjevati in nam zmanjšajo kakovost življenja. O tegobah smo se pogovarjali z dermatologom Sandijem Luftom, ki nam je v preteklosti že svetoval o prekomernem potenju.

Brazgotine

Brazgotine nastanejo kadar se zdravijo rane. So čvrsto, fibrozno tkivo, ki služi kot nadomestek zdravega tkiva. Nastane neke vrste cementni obliž, saj na področju poškodbe naše telo začne proizvajati kolagen, ki zapre rano. Največkrat nastanejo zaradi aken, operativnih posegov in opeklin. Čez čas se videz brazgotin izboljša, ampak popolnoma nikoli ne izginejo.
Debelejše in večje brazgotine nastanejo, ker se med celjenjem proizvaja velika količina kolagena. Kadar telo ne proizvede dovolj encima kolagenaze, ki raztaplja odvečni kolagen, v rani ostane več kolagena in posledično je brazgotina debelejša, imenujemo jo hipertrofična brazgotina.

Pred in leto dni po eni terapiji s frakcioniranem ablativnem laserju

Kako popraviti brazgotine?

Dermatolog Sandi Luft pove, da je mogoče brazgotine popraviti. Potrebna je kombinacija več različnih metod, saj niso vse metode primerne za vse vrste brazgotin. Najboljše je, da pacient začne z zdravljenjem brazgotine čimprej,  saj se tako dosežejo boljši rezultati. Ključno je, da dermatolog izbere pravo metodo za zmanjševanje vidnosti. V Derma Centrih Rogaška/Maribor uporabljajo najnovejšo tehnologijo v borbi z brazgotinami.

Seveda je najprej potrebno obiskati dermatologa, ki pregleda brazgotino, določi vrsto, velikost, barvo, debelino, jo locira in pregleda kakšna je kakovost kože v okolici. Po pregledu svetuje primeren postopek zdravljenja brazgotine.

Možnih načinov zdravljenja je namreč kar precej:

 • barvilni laser za hitrejšo poobleditev rdečine v začetni fazi celjenja brazgotine
 • posebne oblike kemičnega pilinga
 • dermaabrazija;
 • polnila iz hialuronske kisline ali ti. Stimulacijska polnila;
 • avtomatski microneedling;
 • punch ekcizija;
 • grafting in elevacija;
 • sublativno glajenje z radiofrekvenčnim tokom
 • frakcioniran ablatibvni laser
 • kombinacija metod.

Dr. Luft poudari, da kljub temu ali je brazgotina sveža ali že starejša,  je z novejšo tehnologijo mogoče precej izboljšati videz.

 

Nadležne strije

Strije, težava vsake ženske, ne le na videz neprijetna, ampak tudi psihično obremenjujoča. Težko je imeti dovolj samozavesti, kadar se ženski začnejo pojavljati strije. Nastanejo, ko se koža preveč razteza in povzroči vnetja ter poškodbe vezivnega tkiva. Vzroki nastanka strij so različni, najpogosteje nastanejo zaradi vpliva hormonov, ki zmanjšajo nastanek kolagena in elastina.

Strije nastanejo:

 • v nosečnosti;
 • pridobivanje ali izgubljanje teže na hitro;
 • dednost;
 • stres;
 • Cushingov sindrom
 • dolgotrajno zdravljenje s kortikosteroidi v oblik krem ali sistemsko.

Pri strijah se vidijo kapilare, na začetku so rdeče, roza, rjave ali modre spremembe na koži. Z leti postanejo bele barve.

Na trgu obstaja kopica krem in kozmetičnih pripravkov, ki obljubljajo preprečitev nastanka strij, vendar nič od tega ni znanstveno dokazano, da deluje. Obstajajo pa dokazi, ki govorijo, da redna masaža lahko vpliva na zmanjšanje nastanka strij pri nosečnicah. Obstoječih pa žal ne more odstraniti noben danes poznan estetski postopek, kaj šele kozmetični pripravek.

Strije
Pred in 4 tedne po prvi terapiji

Strije se lahko zgladijo

Popolna odstranitev tudi pri strijah ni mogoča, lahko pa se zmanjša njihova vidnost. Dermatolog s posebnimi metodami, lahko pospeši zorenje rdečih žil v bele in tako zmanjša opaznost. Za to uporablja IPL ali barvilnim laserjem, s katerim vpliva na proces celjenja  in posledično zmanjša rdečo barvo strij.

Glajenje zrelih, belih strij je uspešno s frakcioniranim superpulznim CO2 laserjem, ki vpliva tudi na povešenost kože, učinkovita je tudi frakcionirana sublativna radiofrekvenca ali frakcioniran radiofrekvenčni mikronidling. Pri vsakem postopku je mogoče opaziti izboljšanje, vendar tako kot velja za vse frakcionirane postopke, je najboljši rezultat mogoče doseči po večih ponovitvah. Globino strij je mogoče zmanjšati z uporabo stimulacijskih polnil, ki imajo sposobnost novotvorbe kolagena. Učinke je še večji, če se slednje kombinira z uporabo mikrofokusiranega ultrazvoka, ki naredi nekakšna žarišča v globini strij, okoli katerih se tvori novi kolagen.

Pregled pri dermatologu bo povedal katera metoda je primerna za vas.

 

Na pregled k dr. Sandiju Luftu se lahko naročite:

+386(0)590 2 58 90

info@derma-rogaska.si 

Več informacij lahko pridobite na spletni strani: www.derma-mb.si

Prostor za komentar

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen