OKTOBER – MEDNARODNI MESEC OSVEŠČANJA O RAKU DOJK

Mesec oktober, ali kot mu pravijo ”roza oktober” je mesec posvečen osveščanju o raku dojk pri ženskah. Pomen zgodnjega oziroma pravočasnega odkrivanja te bolezni je namreč ključnega pomena, pacientke pa imajo v takšnem primeru veliko možnosti za preživetje.

RAK DOJK

Rak dojk je najpogostejše rakavo obolenje žensk v razvitem sodobnem svetu kot tudi pri nas. Za rakom v Slovenji letno zboli več kot 1000 žensk, velik del zaradi (pre)poznega odkritja bolezni ne preživi. Edino oziroma najboljše možnost za ozdravitev je zgodnja diagnoza.

ZGODNJE ODKRIVANJE
Rakastega obolenja dojk je ključnega pomena.

SAMOPREGLEDOVANJE

Samopregledovanje dojk je ključnega pomena. Pravočasno odkritje v primeru obolenja pacientki nudi veliko več možnosti za ozdravitev oziroma preživetje! Poleg samopregledovanja je izredno pomembno, da se ženske udeležimo vseh pregledov, na katere smo vabljene s strani zdravstva, še posebej v menopavzi.

KAKO SI POMAGATI
Redni samopregledi dojk
Redni pregledi pri ginekologu
Zdrava prehrana in zdrav način življenja

KAJ POVEČA MOŽNOST OBOLENJA

Seveda obstajajo razni dejavniki, ki povečajo možnost obolenja z rakom na dojkah, nekaj jih nadete spodaj:

  • Rak v družini – dednost
  • Menopavza
  • Jemanje kontracepcije
  • Pozno materinstvo ali nerodnost
  • Nezdravo življenje, pitje alkohola
  • Prekomerna teža in nezdravo prehranjevanje
  • Neaktivnost

OSVEŠČANJE O POMEMBNOSTI SAMOPREGLEDOV

Obstaja več  spletnih strani kjer si lahko preberete o sami bolezni, pomembnosti zgodnjega odkritja ter pomembnosti rednih samopregledov dojk. V ta namen si lahko na svoj pametni telefon naložite tudi mobilno aplikacijo, ki vas bo mesečno opominjala na preglede ter vam tudi nazorno prikazala kako morate samopregled izvesti.

RAK NA DOJKAH
V današnjem svetu se srečujemo z vedno več dejavniki, ki lahko povečajo možnost obolenja, zato je najbolj pomembno da ženske redno delajo samopreglede. Le tako smo lahko varne pred pred smrtjo za rakom na dojki.

SAMOPREGLEDI, ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA IN ŠE ENKRAT SAMOPREGLEDI. Rak na dojki je bolezen, ki lahko doleti vsako posameznico, kljub temu da slednja živi zdravo, ni še imela raka v družini, je aktivna in ne dosega nobenega drugega kriterija po katerem bi bila možnost za obolenje raka večja. Zato je pravočasno odkritje ključnega pomena.

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.