Estetska ginekologija – kaj lahko spremenimo “tam spodaj”?

Ginekologija, beseda, ki marsikatero žensko spravi v zadrego, je le ena izmed vej medicine Brez ginekologov bi smrtnost žensk bila višja, porodi bi potekali oteženo. Moderna medicina pa nam omogoča strokovnjake, ki ženskam pomagajo, jim svetujejo in olajšujejo življenje, še vedno pa je tematika bolj neprijetna kot prijetna, prav tako sam obisk pri ginekologu. Je pa nujen in pomemben za reproduktivno zdravje žensk.

Zadnje čase se po svetu in tudi v Sloveniji razširja pojem estetska ginekologija – kaj pravzaprav to je in katere posege zajema, smo vprašali Mariusza Kosija, dr. med. specialist ginekologije in porodništva, nosilca zdravstvene dejavnosti v ginekološkem centru FeminaMedico, ki se med drugimi ukvarja tudi z estetsko ginekologijo.

Dr. Kosi najprej lepo pozdravljeni in hvala, ker ste pripravljeni odgovoriti na nekaj kratkih vprašanj. V Velenju imate svoj center FeminaMedico, kjer sprejemate tudi pacientke za estetsko ginekologijo. Nam lahko prosim opišete kaj estetska ginekologija zajema?

Sinonimi za estetsko ginekologijo so tudi ginekoestetika, plastična ginekologija ali ginekološka kozmetika. Gre za del medicine v sklopu ginekologije, ki se ni razvila zaradi akademskih razlogov, ampak zaradi potreb žensk po izboljšanju videza intimnih predelov in njihove funkcije. Pogosto je to še vedno tabu tema, vendar se v zadnjem času pojavlja vedno več člankov, ki obravnavajo ženske intimne predele in osveščajo, kako je možno te predele polepšati, popraviti. Cilj teh posegov je predvsem povzdigniti samopodobo in samozavest. Estetska ginekologija tako zajema posege kot so, labioplastika, obnova himena (himenoplastika), lifting vagine in druge.

 

Navedli ste, da je eden izmed estetskih ginekoloških posegov tudi labioplastika. Zakaj se ženske odločajo za takšen poseg, verjetno  to ni samo zaradi estetike? Koliko obiskov je potrebno pred in po posegu in kakšno je okrevanje?

Labioplastika ali korekcija malih sramnih ustnic je še vedno eden izmed najpogosteje opravljenih posegov na področju intimnih oz. spolnih predelov žensk. Zajema korekcijo malih sramnih ustnic in korekcijo celotnega predela splovila. Navadno je preveč kože tudi v predelu klitorisa (ščegetavčka), kar pomeni, da moramo tudi ta predel estetsko korigirati, saj lahko v nasprotnem primeru pride do tako imenovanega stanja, ki ga imenujemo v estetski ginekologiji, mikropenis.

Pogosto se takšne posege izvaja nestrokovno, zato so kasnejše korekcije zelo težke. Pomembno je, da takšne operacije izvaja specialist ginekolog, ki ima posebna znanja s področja estetske ginekologije in opravi takšnih posegov vsaj 50 letno. Najpogosteje se za takšno korekcijo odločajo ženske, ki imajo prevelike male sramne ustnice. Le te so pogosto vzrok zadrege pred partnerjem, motijo jih tudi pri vsakodnevnih športnih aktivnostih ali pri spolnosti, povezane pa so z nelagodjem pri nošenju tesnih oblačil in lahko povzročajo tudi bolečino. Pred posegom labioplastike je potreben temeljit pogovor s pacientko, upoštevati moramo možnosti in želje glede končnega efekta. Sam poseg se opravi v lokalni anesteziji, izbrati je potrebno ustrezno tehniko, saj ne obstaja samo ena  in ni vsaka tehnika primerna za vsako žensko. Lahko uporabimo klasični skalpel, laser ali pa najbolje RF nož, ki je v plastični kirurgiji tudi najbolj priznan. Okrevanje je hitro, pomembno pa je, da se v prvih 14 dnevih držimo navodil zdravnika. S spolnostjo lahko pričnemo po približno 3-4 tednih, odvisno od samega procesa celjenja rane.

Estetska ginekologija je le ena izmed vej medicine, pravi dr. Kosi

 

Kaj pa ostali posegi estetske ginekologije? Lahko opišete še kakšnega?

Drugi najpogosteje izvajan kirurški poseg v sklopu plastične ginekologije je zagotovo poseg zožitve vhoda v nožnico. Preširok vhod je lahko posledica številnih porodov, rojstev velikih otrok ali pa poškodb, ki nastanejo med porodom. Stanje se da hitro in učinkovito odpraviti z manjšim kirurškim posegom v lokalni anesteziji, lahko bi mu rekli tudi »lifting vagine«. Pravzaprav gre za perineoplastiko, oz. odstranitev odvečne sluznice in kože. Končni efekt je zaprt vhod v nožnico. Takšen izgled je privlačnejši, na ta način pa se odpravijo tudi težave s pogostimi vnetji spolovila.

Od ostalih posegov, ki so minimalno invazivni in ne potrebujejo posebne priprave, efekt pa je takojšnji, bi omenil tudi povečevanje oz. povrnitev elastičnosti in napetosti velikih sramnih ustnic. Pri posegu uporabljamo biorazgradljiva polnila ti. hialuronsko kislino. V zadnjem času se je povečalo število posegov povečevanja točke G, ki se nahaja na sprednji strani nožnice in je skupaj s klitorisom odgovorna za orgazmično doživljanje. Povečanje točke G opravijo ženske, ki niso povsem zadovoljne z doživljanjem spolne vzburjenosti, pri povečanju pa prav tako uporabimo hiauloronsko polnilo.

V zadnjem času opažamo porast himenoplastike. To je enostaven in hiter poseg, ki poteka v lokalni ali splošni anesteziji in vključuje šivanje preostalega dela himena tako, da se naredi rekonstrukcija himenalnega roba v celoti ali pa samo poškodovanega dela. Okrevanje je hitro in le nekaj tednov (2-3) po posegu je viden zaceljen in ohranjen himenalni rob oz. ti deviška kožica, kot pred prvim spolnim odnosom. Spolni odnosi se priporočajo 4 tedne po posegu.

 

dr. Kosi deluje v FEMINAMEDICO

Kakšen je obisk, opravite mesečno veliko posegov estetske ginekologije?

Pri nas izvajamo kirurške in minimalno invazivne posege s področja ginekološke estetike enkrat tedensko, število raste praktično vsak mesec. Tedensko obravnavamo okoli 20 žensk, ki se odločijo za različne posege.

 

Ženske navadno potrebujemo veliko poguma za odhod h ginekologu, kako pa je v tem primeru, ko je obisk iz estetskih razlogov?

Najpomembnejše je, da kot prvo zaupamo izbranemu zdravniku. S pomočjo pogovora, želj in seveda možnosti vedno najdemo najustreznejšo rešitev. Pomembno je, da prisluhnemo ženski , jo obravnavamo celostno, predvsem pa pridobimo zaupanje. Le na takšen način lahko združimo potrebe in želje pacientke z lastnimi izkušnjami in ponudimo kar se da najboljšo rešitev. Strah in sram sta popolnoma odveč.

 

HVALA ZA VAŠO PRIJAZNOST IN ODGOVORE!

Prostor za komentar

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen