ZAKAJ JE VROČINA DOBRA IN ZAKAJ JE NE BI SMELI ZBIJATI

Naše telo in našo telesno temperaturo uravnavajo in nadzorujejo skupine nevronov v hipotalamusu. Ti predstavljajo glavni termo-regulacijski center v našem telesu, hipotalamus pa je nekakšen termostat, katerega normalna (zdrava) temperatura je okoli 37 stopinj celzija. Če naša temperatura naraste, je to pokazatelj da z nami oziroma z našim telesom nekaj ni v redu.

Večina posameznikov vročino težko prenaša, saj le ta prinese izredno slabo počutje, bolečine, dehidracijo in glavobol, pri zelo povišani temperaturi lahko pride celo do blodenj. Prav zaradi tega je velikokrat prvi odziv posameznika na vročino to, da jo skuša z določenimi zdravili znižati. Zakaj pa do vročine sploh pride, zakaj ni slaba oziroma še več – je priporočljiva? Preberite v nadaljevanju.

Povišana telesna temperatura prinese slabo počutje.

ZAKAJ PRIDE DO POVIŠANE TELESNE TEMPERATURE

Poznamo več vrst in vzrokov za povišano telesno temperaturo. Povišana telesna temperatura, ki je prisotna dlje časa je lahko pokazatelj, da imamo probleme s ščitnico. Slednje imenujemo hipertermija, ta se razlikuje od trenutne povišane telesne temperature oziroma vročine. Manjša nihanja telesne temperature opazimo tudi pri ženskah v menstrualnem ciklu. O vročini govorimo, ko pride do motenj funkcije termo-regulacijskega centra. Največkrat je za vročino oziroma povišano telesno temperaturo kriva okužba. Največkrat je to virusna okužba, lahko pa gre tudi za bakterijsko okužbo. Torej, povišano telesno temperaturo dobimo, ko se nas loti prehlad oziroma bolezen, lahko pa jo dobimo tudi zaradi alergije.

Povišano temperaturo si ljudje nižamo prehitro.

ALI JE POVIŠANA TELESNA TEMPERATURA NEVARNA

Vročina oziroma povišana telesna temperatura je le redko nevarna. Naše telo namreč uravnava tudi povišano telesno temperaturo in le-ta redko pride do kritične oziroma do nevarne stopnje (nad 42 stopinj celzija). Je pa res, da je občutek ob povišani telesni temperaturi izjemno nelagoden, še posebej, ko vročina naraste nad 38 stopinj celzija. Za odraslo osebo je torej nevarna temperatura nad 42 stopinj celzija, takrat moramo ukrepati in vročino aktivno zbijati. Najhujši rezultat tako visoke vročine je lahko tudi smrt. Pri otrocih se lahko ob vročini pojavijo vročinski krči.

Pri otrocih lahko ob povišani temperaturi oziroma vročini pride do vročinskih krčev.

KAJ JE POMEN POVIŠANE TELESNE TEMPERATURE

Vročina ni bolezen, ampak je en izmed simptomov, da z nami ni nekaj v redu, oziroma da se nas loteva bolezen. Povišana telesna temperatura nam torej koristi, saj zmanjšuje tvorbo strupenih presnovkov in zavira razmnoževanje nekaterih mikroorganizmov. Vročina poleg tega krepi tudi imunski sistem. Ko imamo povišano telesno temperaturo se namreč okrepi delovanje tistih celic, ki se borijo proti bakterijam oziroma z virusom. Celo zdravniki lahko na podlagi vročine ocenijo fiziološko stanje telesa in kako se telo odziva.

V kolikor nam vročina naraste do kritičnega stanja, moramo nemudoma pričeti z zniževanjem povišane telesne temperature.

Vročina oziroma povišana telesna temperatura je torej dobra za naše telo in ljudje si je nebi smeli prehitro zbijati. Vročina je namreč pokazatelj, da se naj loteva okužba, poleg tega pa je tudi obrambni mehanizem telesa. Torej, ko imamo vročino se naše telo bojuje z okužbo oziroma proti napadalcem našega imunskega sistema. Vročina s tem krepi naš imunski sistem. Ko se vas naslednjič loti vročina, vam predlagamo da ne sežete takoj po zdravilih in pustite telesu, da se samo bori proti okužbi. Velika verjetnost je, da bo telo samo premagalo okužbo. V kolikor imate vročino več dni in ta narašča oziroma ne pada, pa svetujemo da odidete k osebnemu zdravniku.

Povzeto po: ; ALI PRI STARŠIH MALČKOV OBSTAJA STRAH PRED VROČINO?; Samo Stadler, David Neubauer
Prostor za komentar

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen