Estetsko zobozdravstvo v Sloveniji – pogovor s Tino Fabjan, dr. dent. med

Specialnost zobozdravstva Fabjan je estetika nasmeha. Najpogosteje gre za zobne luske in korekcije položajev zob ter ugriza. “Nudimo minimalno invazivne posege in opremo najvišjih svetovnih standardov, s katero povrnemo ali omogočimo filmski nasmeh,” pove Tina Fabjan, dr. dent. med.

Zobozdravnica Tina Fabjan in strokovnjaki njenega nivoja, delajo slovensko zobozdravstvo boljše. Rezultat zobozdravstvene obravnave je vedno viden na pacientu in lep nasmeh vselej pritegne poglede, kakor tudi radovednost in vprašanje: “Kdo je tvoj zobozdravnik?”

Tina Fabjan, dr. dent. medicine

Zaupala nam je, kaj vse je potrebno, da naredi zobni nadomestek, s katerim omogoči pacientu najlepši možen nasmeh.

Ob sprehodu po Vaši kliniki človeku zastane dih. Vse od vstopa v Vašo čakalnico in v ordinacijo je podrejeno lepemu in urejenemu. Hitro ugotovimo, da ste velik estet in da imate sama krasen nasmeh, kar Vam verjetno pomaga pri zaupanju pacientov?

Vedeti moramo, da se morajo ljudje v določenem okolju počutiti udobno, zato je potrebno poskrbeti že na prvem koraku, ko stopijo v ambulanto in začutijo zaupanje, strokovnost in nenazadnje urejenost in k temu sva strmela z možem, ko sva urejala najino kliniko v Celju.

Preden se lotiva odkrivanja skrivnosti lepega nasmeha, morava omeniti, da sta s soprogom, Maticem Fabjanom, plastičnim kirurgom, kliniko v Celju, v kateri se nahajamo, ustvarila sama z enim samim ciljem, ponuditi pacientom nivo oskrbe, primerljiv z najboljšimi praksami.
Kaj to pomeni na področju zobozdravstva? Najbrž ne samo stol za pacientka in orodje za vrtanje in puljenje zob?

Tako je, pomembno nam je predvsem to, da lahko pacient dobi oskrbo iz področja celotne estetske medicine, na enem mestu, kar pacientom daje sigurnost, zaupanje in strokovnost od našega profesionalnega tima. Seveda sama skrbim predvsem za zobozdravstvo, kjer skušam slediti trendom in vseskozi izpopolnjevati svoje storitve in jih lažje približati svojim pacientom.

Gospa Fabjan, kaj je to estetsko zobozdravstvo ali morda bolje, kaj ni estetsko zobozdravstvo. Naj povzamem pogosto povpraševanje ljudi, ki rabijo prevleke – koliko stane porcelan krona ali zobna luska? Pri tem pa večina niti ne ve, da je zobna krona ali luska surov material, ki potrebuje primerno obdelavo in da se verjetno končni izdelek razlikuje pri vsakem zobozdravniku. Lahko rečemo, da je zobni nadomestek individualen, kot denimo prstni odtis?

Estesko zobozdravstvo ima pomen tako na funkcionalnem kot tudi esteskem vidiku. Vedeti moramo, da morajo biti zobje na prvem mestu funkcionalni, potem pa je potrebno, da to funkcionalnost nadgradimo z estetskim videzom, ki je danes v svetu izredno pomemben, izkazuje uspešnost posameznika in mu dviguje samozavest. To pomeni, da govorimo o bleščečem filmskem nasmehu, ki pa ga korigiramo na različne načine, eden izmed njih so tudi takoimenovane estetske luske.

Vaše zobne luske in zobne krone so enake kot v najboljših stomatologijah v svetu. Ne le to, da koristite najboljše materiale, za izdelavo ste izbrali laboratorij na Japonskem. Nam zaupate, kakšne prednosti ima taka izdelava za Vas in za pacienta?

Bistvo estetske luske je, da naraven zob ostane vitalen, spremeni pa se lahko njegova oblika, barva in velikost, da se luske danes izdelujejo izključno iz vrhunskih materialov, ki predstavljajo polni porcelan. Po korekciji je zob transparenten, naravno proseva in ima popolnoma naraven videz.

Pacienti vselej zasledujejo bele zobe. Kakšna je prava belina zob?

To bi težko opredelila, kaj je prava belina, vedeti pa moramo, da je vsak človek unikat in da je potrebno obravnavati vsakega posebej in mu zagotoviti transparentnost in belino ki pristoji njegovemu nasmehu.

Korak za korakom do lepega nasmeha. Pacient z navidez neprivlačnimi ali poškodovanimi zobmi se pri Vas zglasi z željo, da bi rad imel lepe zobe. Kako se odvije postopek, lahko pacientu na kak način pokažete, kako bo videti po oskrbi? 

Pred posegom posebnih priprav oziroma zahtev ni. Najpomembneje je, da je pacient natančno seznanjen s potekom postopka in natanko ve, kaj lahko pričakuje. Pacient nas obišče dvakrat. Med prvim obiskom nepravilen zob rahlo obrusimo (0,3 – 0,5 milimetrov), odvzamemo odtis za estetske luske in pacientu priskrbimo nadomestne začasne prevleke. Po približno sedmih dneh se pacient ponovno oglasi v ordinaciji, kjer mu končni izdelek namestimo. Sam postopek je enostaven, praktično neboleč, sama storitev pa je za pacienta prijazna. V primeru bolezni zoba, se luske odstranijo, kar omogoča nemoteno nadaljnjo strokovno oskrbo bolezni.

Verjetno mora imeti pacient pogoje za namestitev estetskih protetičnih nadomestkov, kot so zdrave dlesni, korenine in pravilen ugriz. Kako pa pomagate pacientu, ko nima kaj ali nič od tega, ali pa mu celo manjkajo zobje?

V takem primeru si pomagamo z zobnimi vsadki, ki danes predstavljajo idealno rešitev, pri ljudeh z mankajočim zobovjem.

V kliniki koristite PRP terapijo za obnovo dlesni in čeljustne kosti. Kako poteka postopek in za koga je primeren, morda celo nujen?

Govorimo o minimalno invazivnem postopku, ki ne zahteva posebne nege. Pacientu odvzamemo 20 ml krvi, nekaj minut centrifugiramo, tako da se loči trombocite od rdečih in belih krvnih teles, ki nimajo posebne vrednosti za to področje. Nato se trombocite združi s plazma aktivatorjem, ki sprosti rsni factor v trombocitih in se jih takoj aplicira na željeno mesto v ustih. Poudariti je potrebni, da govorimo o procesu BIOREVITALIZACIJE IN STIMULACIJE TKIVA. Sam postopek traja vse skupaj 30 minut, ne zahteva posebne nege in pacienti so še isti dan v svojem življenjskem ritmu.

Proces je dokaj utečen, svetuje se ena seansa na mesec prve tri mesece, nato se ponovi čez pol leta, vzdržuje pa se nato enkrat letno. Učinek ni takojšen, po približno 15 dneh opazimo bolj polno, napeto tkivo oz dlesen. Dlesen dobi zdrav, rožnat in sijoč videz. Ponavljanje procedure stanje samo izboljša in ne predstavlja nobenega rizika.

Kot rečeno PRP tehnika je process, ki se uporablja že več let in predstavlja velik napredek pri minimalno invazivnih metodah obnove tkiv.

TINA FABJAN: Estetsko zobozdravstvo pri nas je neboleče, minimalno invazivno in primerljivo z najboljšimi praksami v svetu.

Kako trpežne so zobne luske, ko pacient je in grize? Se lahko luska odlomi, pade dol? Ima pacient garancijo za te primere?

Luske so načeloma trajna rešitev, seveda pa je potrebno vedeti, da mora biti ustne higijena zob primerna in skrbna. Trajnostna doba je lahko več 10 let, v kolikor se luska odlepi se jo lahko enostanvno pričvrsti nazaj in ne predstavlja posebnih težav. Pacienti niso omejeni glede grizenja seveda govorimo o normalnem prehranjevanu.

 

Za odgovore in ogled klinike se Vam zahvaljujem.

Prostor za komentar

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen