KAKO LAJŠATI OPEKLINE OD SONCA

Poletje in sonce – vsi smo komaj čakali vroče in sončno vreme, ko lahko pokažemo malo več kože, se kopamo in uživamo na plaži. A močno sonce lahko prinese tudi neprijetnosti, če nismo skrbni in pozorni in ne poskrbimo zase in za svojo kožo. Opekline smo verjetno že imeli vsi. Zaščita kože pred soncem in ležanje v senci med 10 in 17 uro je izrednega pomena, saj se tako izognemo opeklinam in  še huje –  kakšnim resnejšim kožnim boleznim. Kako pa lahko lajšamo bolečine in neprijetnosti sončnih opeklin preberite v nadaljevanju:

IZOGIBAJTE SE SONCU IN POSKRBITE ZA VISOK ZAŠČITNI FAKTOR

V kolikor se boste izognili soncu, do opeklin ne bo prišlo! Poskrbite, da ste v senci med 10 in 17 uro. Če pa se vseeno izpostavljate soncu, poskrbite za primerno zaščito. Priporočamo naravne kreme z visokim zaščitnim faktorjem in pogosto nanašanje kreme.

ZAŠČITA PRED SONCEM
Posegajte po naravnih kremah z visokim zaščitnim faktorjem in se izognite opeklinam.

HLADNI OBKLADKI

Če prvega nasveta niste upoštevali, ali Vas je nepripravljene ujelo sonce, potem je najlažje doma bolečino lajšati z obkladki. Slednje namočite v hladno vodo, ki jo lahko dodatno ohladite z ledom. Poskrbite, da bodo obkladki z mehkega materiala, da le-ta ne bo dodatno dražil kožo.

JOGURT

Verjetno smo skoraj vsi kot otroci doživeli, da so nas starši na morju namazali z jogurtom, po tem, ko nas je med igro v vodi ožgalo sonce. Se spomnite kako je prijal mrzel jogurt na kožo? Jogurt navlaži opečeno kožo in jo prijetno hladi.

JOGURT DIREKTNO IZ HLADILNIKA
Spomin na otroštvo, ko smo proti večeru sedeli pred apartmajem namazani z jogurtom. Slednji hladi in vlaži kožo.

ŠENTJANŽEVO OLJE

Odlično olje, ki je namenjeno negi kože, pripravimo pa ga lahko kar doma! Blagodejno učinkuje na opekline, uporablja pa se tudi kot zaščita pred soncem. Seveda moramo prej imeti nekaj podlage, saj faktor ni visok.

ŠENTJANŽEVO OLJE
Izredno blagodejno vpliva na našo kožo, uporabi pa se ga lahko tudi kot zaščito pred soncem (ko imamo že podlago!).

ALOE VERA

Gel aloe vere lahko kupite v trgovini, če imate rastlino doma, pa lahko uporabite gel direktno iz njenih mesnatih listov. Aloe vera deluje protivnetno, izredno vlaži in hladi kožo, kar je v primeru opeklin izredno pomembno in tudi prijetno.

ALOE VERA
V trgovini imate na voljo gele, za katere priporočamo da jih hranite v hladilniku. Tako bodo še bolj hladili.

Upamo, da smo vam pomagali pri idejah kako blažiti opekline, če je do njih prišlo. Najbolj si želimo, da boste upoštevali prvi nasvet in se boste izogibali soncu ko je le-to močno in nevarno. Poleg tega poskrbite, da boste barvo pridobivali postopoma in se tako izognili opeklinam, pijte zadostno količino tekočine (vode!) in tako še dodatno poskrbite za hidracijo telesa.

Pazite nase in svojo kožo – imate samo eno! 😊

Prostor za komentar

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen