Nasveti za izklesano telo za ženske po 40. letu od atletinje Jolande Čeplak

K pogovoru smo povabili nekoč vrhunsko atletinjo, ki jo pozna cela Slovenija, Jolando Čeplak. Danes ne tekmuje več, ampak trenera druge. Pomaga jim, da pridejo v formo, si izoblikujejo telo … Povprašali smo jo, kako do lepega telesa po 40. letu, kako sploh začeti, še posebej sedaj v teh časih, ko smo mnogi obsedeli. Vabljeni k branju.

Od časa, ko ste bila vrhunska atletinja in do danes se niste prav veliko spremenili. Ostajate v popolni telesni formi in ste videti odlično. Kako se vam je telo spreminjalo skozi čas, glede na to, da ste v rednem stiku s športom? Ste kdaj za kako obdobje dali šport povsem na stran, ali se to ni nikoli zgodilo? Po karieri ste zanosili z dvojčki. Nosečnost spremeni žensko telo po teži, obliki, zastajanju vode, odvečni koži. Kako je vas nosečnost telesno spremenila in kako ste se po porodu spravili nazaj v formo?

Treniram oz. rekreiram se kolikor mi pač dopušča čas,  saj sem polno zasedena,  tako z delom v športu  kot z družino. Še vedno pa si vzamem čas zase, za to kar me veseli. Grem v naravo, tečem, ali pa opravim trening s tekom na stadionu oz. fitnesu. Skratka sem v dobri kondiciji in  tako bo tudi ostalo.  Trening opravim vsaj  2 x na teden. Treniram na zdrav način, ni več pretiravanja in ne grem se več tega, da porabim zadnji atom moči.  Na nogah sem od jutra do večera, moje delo zahteva, da strankam kažem tudi vaje, pokažem pravilno izvedbo, tehniko in podobno. Z njimi pogosto tečem, saj se mi zdi, da jih to tudi motivira. Trenutno se počutim odlično.

V obdobju profesionalnega športa, sem trenirala 10 x – 11 x na teden; treningi so trajali 6 ur dnevno (masaža, regeneracija, hrana, spanje itd.). Potem so tu še obveze do sponzorjev, novinarjev, dosti potovanja,  ipd.

Ker ni vsaka ženska pred nosečnostjo vrhunska športnica, lahko zanje morda svetujete, kako si po porodu uredijo telo?

Pri meni se v nosečnosti ni dosti spremenilo. Nisem se preveč zredila, pač kolikor je “normalno” in športa nisem nikoli dala povsem na stran. Na srečo imam tudi dober metabolizem. Nisem imela problemov z zastajanjem vode. Sicer pretiravanje s hrano ni potrebno, saj ne jemo za dva, temveč otrok sam vzame kolikor potrebuje. Če se zrediš za 40 kg je res težko priti nazaj v formo, a z voljo in trdim delom se vse da. Žal jih je zelo malo, ki se predramijo iz začaranega kroga in veliko več je tistih, ki potrebujejo individualni trening, ki je prilagojen njim oz. jim je pisan na kožo.

Ženske rabijo motivacijo, pogovor, pravi pristop. Pri delu mi je najbolj pomembo, da vsako žensko spoznam in nato tudi vem kako ravnati, s čim motivirati. Morajo pa imeti cilj. Ta je najbolj pomemben. Vsi smo različni, enemu je všeč nekaj, drugemu nekaj drugega. Ko se vse to poklopi ženske obvladajo in grejo cilju nasproti. Vse več zmorejo in treningi postajajo uzitek.

TNZ – trebuh, noge in zadnjica, največja težava ženskega spola. Kak trening svetujete oziroma ali lahko s tekom dosežemo učinek popolne postave na vseh telesnih regijah?

Sam tek ni dovolj. Po 40. letu izgubljamo mišični tonus in tek ni dovolj, potrebujemo tudi treninge z utežmi (fitnes), TNZ vaje, vaje za hrbet, čim več vaj z lastno težo itd. (2x tedensko različni treningi, ki jih počasi stopnjujemo). Odvisno od tega kolikor pac vsaka posameznica zmore.

Ženske po 40. letu opazijo spremembe na telesu, ki so pogojene z leti. Vi ste pri svojih 44. letih videti vrhunsko. Je pri vas to posledica vsakodnevnega treninga, ali se da forma in telesni videz, kot je vaš, doseči tudi z manj aktivnega treninga?

Le-to je odvisno od posameznice. Imamo ženske, ki so vse življenje “suhe” in si želijo le preoblikovati postavo (zadnjica, zadnja loža itd.); spet druge, s prekomerno težo, ki se napačno prehranjujejo in se ne gibajo dovolj, želijo shujšati na zdrav način in izgubiti pridobljeno težo.

Kak je po vašem optimalen športni ritual za ženske po 40. letu in ali svetujete tudi posebno prehrano, dopolnila, morda celo postenje?

Posameznicam, ki se pri meni odločijo za trening, ki ga z njimi  običajno opravim 2 x na teden, poleg tega pa jim vadbo svetujem še doma, predlagam, da ne stradajo oz. se ne postijo. Prazna vreča namreč ne stoji. Potrebujemo energijo in moč. Naj jedo vsega po malem, dosti sadja, zelenjave,  se izogibajo kruhu, sladkorju, moki, ter ne mešajo skupaj krompirja, testenin in mesa. Gre za dolg proces, tako na psihološki kot fizični ravni, rezultati pa bodo. Želim, da vsaka posameznica vzljubi gibanje, rekreacijo in šport. Skratka ne na silo in ne s trpljenjem. Zavedajte se, da ko ste v kondiciji je vse lažje.

Brez športa ni življenja in svobode, kot tudi ni endorfinov. Če se ženska ‘zaleži’ in dalj časa ne trenira, koliko časa menite, da je potrebno za žensko, ki začne trenirati, da se telo začne odzivati, graditi mišice in topiti maščevje?

Moja vadeča se je po 20-tih letih odločila, da bo nekaj storila zase in svojo formo. S trdim delom in vztrajnostjo je potrebovala 5 mesecev, ki seveda niso bili lahki. Bila je vztrajna. V enem letu je izgubila 22 kg, telo je že lepo izoblikovala in danes ne more več brez športa, prej pa niti slišati ni hotela nič v zvezi z njim.

Pokaže se tudi razlika  v razpoloženju, energiji, bolj smo pozitivno naravnani, nasmejani itd. Skratka všeč smo si in pričnemo živeti. Delamo, kar nas veseli.  Telo izgleda mlajše, samozavestnejši smo, kar pa je velik plus predvsem glede na to, da smo vsako leto starejši.

Imate morda kakšno motivacijsko sporočilo za ženske, ki se ne morejo spraviti iz cone udobja, da jih spodbudite, da začno migati?

V tem hitrem tempu, ki ga živimo, se je potrebno egoistično ustaviti, si vzeti čas ter poskrbeti zase. Verjemite mi, da je šport pravo “zdravilo” za zdravje, srečo, stres …

Boste morda v prihodnje ustanovili tudi atletsko ali športno šolo za odrasle, ki bi temeljila na rednem gibanju, dobri kondiciji in športni zavesti tudi v zrelih letih?

V bistvu se s tem že ukvarjam, saj uspešno vodim individualne treninge za odrasle, ki si želijo spremembe. Posebne reklame ne delam, saj me ženske poiščejo mimogrede. Vabljeni tudi moški. Trenutno imam na voljo tudi darilne bone, ki pa jih lahko ponudite ljudem, ki jih imate radi.

Imate še kak športen nasvet, ki bi ga želeli deliti za naše bralke?

Naj vam ne bo nerodno in ne ozirajte se na leta, saj so le-ta nepomembna. Vabljeni vsi k meni oz. v katerikoli šport, pomembno je le, da se ukvarjate s športom, se gibate, skrbite za zdravje  in tudi družite,  ter tako širite svoj krog ljudi.

Hvala za prijeten pogovor in uspešno še naprej!

Prostor za komentar

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen