NASVETI WEB STROKOVNJAKA – KAKO USPETI NA SPLETU KOT MLADA PODJETNICA

Si dama, ki se odpravlja na samostojno podjetniško pot? Kaj te čaka v svetu biznisa in kako krmariti svoje podjetje, da ga spoznajo tvoje bodoče stranke, se pogovarjamo z Radošem Skrtom, strokovnjakom za Google in Facebook oglaševanje iz podjetja Nasvet.com, ki že več kot 20 let skrbi za pojavnost velikih in malih podjetij na spletu.

Radoš, živimo v času, ko je na voljo vsega v neomejenih količinah. Vsaj zdi se tako. Mlada podjetnica si tako utira pot na dveh ravneh- da jo spoznajo kupci in da je boljša ali drugačna od konkurentov, da kupci izberejo njen produkt. Kako najbolje in predvsem racionalno to začne?

Preden se lotimo biznisa je potrebno narediti analizo trga na katerega se podajamo in oceniti ali je sploh dovolj potenciala za prodajo produkta/storitve. Ko natančno določimo ciljno populacijo, si lahko pri oceni velikosti potencialnega trga pomagamo z dvema odličnima (brezplačnima) orodjema – s Facebook Ads Managerjem in z načrtovalnikom ključnih besed Google Keyword Plannerjem.

Z načrtovalnikom dobimo vpogled ali sploh obstaja na trgu povpraševanje za produktom/storitvijo in kako veliko je to povpraševanje, z nastavljanjem ciljne populacije v Facebook Ads Managerju pa dobimo precej natančen vpogled v velikost ciljne populacije.

Vsi ti podatki, ki jih dobimo z analizami so ključnega pomena za uspešno pripravo planov prodaje, ki so nujno potrebni, če želimo imeti stvari pod nadzorom. Opažam, da temu podjetniki vse prevečkrat posvečajo premalo pozornosti kar se nato kaže v stihijskem poslovanju in premnogih zaprtih podjetjih že po nekaj mesecih od začetka poslovanja. Če nam analiza trga pokaže, da je v nekem segmentu prodaje na primer 3.500 potencialnih kupcev, je potem nesmiselno in utopično planirati, da bomo prodali izdelek recimo 5.000 ljudem.

˝Veliko jih tudi misli, da bodo z nekaj sto evrov vložka v spletno oglaševanje na hitro obogateli. Resnica je seveda precej drugačna.˝

Podobno napako kot z neplaniranjem prodaje, delajo številni podjetniki, ki so na začetku svoje poti, tudi s planiranjem stroškov in oglaševalskih budgetov. Večina jih denimo sploh ne ve kakšen oglaševalski strošek na enoto prodaje si lahko privoščijo, da bo njihova prodaja na koncu še vedno profitabilna. Veliko jih tudi misli, da bodo z nekaj sto evrov vložka v spletno oglaševanje na hitro obogateli. Resnica je seveda precej drugačna.

Zaradi vsega tega je še kako pomembno, da se dobro pripravimo na začetek poslovanja, da si zastavimo jasne in realne cilje, da naredimo dobro strategijo poslovanja in podamo čim bolj natančno oceno vseh stroškov. Le tako lahko imamo stvari pod nadzorom in se obvarujemo in znatno zmanjšamo verjetnost napačnih poslovnih odločitev in posledično minimiziramo možnost potencialnih izgub, ki se lahko kažejo v tisočih evrih.

Radoš Skrt iz podjetja Nasvet.com
Se z google oglaševanjem ukvarja že kar 20 let.

Tvoje področje so google oglasi. Veljaš za enega največjih strokovnjakov za oglaševanje na spletu. Je tudi tebi izziv, da na novo odprto podjetje začne z oglaševanjem pri tebi?

Osnovni »higienik«, ki bi ga morala imeti vsa podjetja s spletno stranjo je ta, da bi morala imeti vzpostavljena Google oglase za vse najpomembnejše ključne besede. Google predstavlja namreč izhodiščno točko za brskanje po spletu. Če podjetja ni moč najti med top zadetki, potem za uporabnike praktično ne obstaja. Oglaševanje na Googlu prinaša za večino podjetij daleč najboljše rezultate, saj se oglas prikaže šele, ko uporabnik nekaj išče, se pravi, da ne gre za vsiljeno oglaševanje.

Seveda pa je Google oglaševanje primerno za podjetja, ki tržijo izdelke/storitve, ki jih ljudje poznajo in iščejo. Mnoga start-up podjetja pa imajo ravno na tem področju velik problem, saj večina njihovih inovativnih izdelkov/storitev ni poznanih in jih ljudje sploh ne iščejo. Zaradi tega se morajo tovrstna podjetja nujno lotiti »push« oglaševanja pri čemer je potrebno poudariti, da omogoča Facebook zaradi velikega dosega predvsem pa možnosti zelo natančnega targetiranja, daleč najbolj učinkovito »push« oglaševanje. Za mnoga podjetja, ki temeljijo na B2B prodaji pa se je kot najbolj učinkovit kanal izkazal LinkedIn.

˝Osnovni »higienik«, ki bi ga morala imeti vsa podjetja s spletno stranjo je ta, da bi morala imeti vzpostavljena Google oglase za vse najpomembnejše ključne besede.˝

Moja specialnost ni samo upravljanje oglaševanja na Googlu, temveč tudi Facebook oglaševanje in optimizacija spletnih strani (SEO), ki se izvaja z namenom izboljšanja pozicij na iskalnikih.

Vsi želijo biti vidni na spletu, kako pa tvoje stranke-podjetniki dejansko dobro poznajo splet? Večkrat slišim, v Google ali Facebook sem samo zmetal/a denar, učinka pa nobenega. Kje so vzroki za izgube brez feedbacka? So samo oglasi dovolj?.

Internet med vsemi oglaševalskimi kanali omogoča daleč najbolj merljive rezultate! Za razliko od oglaševanja v tiskovinah, radiu, TV, obcestnih plakatih, ipd. vemo na internetu za vsak vložen evro kaj nam prinese. Seveda pa se je poslovanja na internetu potrebno lotiti pravilno. Večina podjetij žal nima dovolj dobrega znanja, da bi se sama lotila izvajanja oglaševalskih akcij na Googlu, Facebooku, Linkedinu, Instagramu, itd. Zadeve so preveč kompleksne in tako hitro se nadgrajujejo in spreminjajo, da se moraš res vsakodnevno ukvarjati z oglaševanjem, če želiš izvajati akcije na učinkovit in profitabilen način.

Je oglaševanje na spletu za mlado podjetje dobičkonosno takoj ali je potreben čas? Lahko to predvidiš že ko vidiš, s čim se podjetje ukvarja?

S temeljito analizo trga se da zelo hitro ugotoviti/predvideti kakšni rezultati se obetajo. Vsekakor je potrebno računati, da je potrebno najprej posejati, da lahko kasneje požanjemo. Pripraviti se je potrebno da bomo na začetku poslovanja nekaj mesecev delali izgubo. In pripraviti se je potrebno udi na to, da bo treba za resne zgodbe vložiti vsak kakšnega tisočaka mesečno v oglaševanje.

Ženske so pogosto v poslu povezanem z modo, kozmetiko, zdravo prehrano- je sam oglas dovolj ali je ključno tudi, da ima podjetje zgodbo?

Dobra ponudba, odlična uporabniška izkušnja in zanimiva zgodba so ključne sestavine uspeha. Vse tri komponente morajo biti na top nivoju, da si lahko obetamo res dobre rezultate. Veliko mladih podjetnikov ima npr. na eni strani dobro idejo/zgodbo, na drugi strani pa porazno poslovno strategijo. Ker imajo overdozo samozavesti in ker so preponosni, da bi se obrnili po pomoč k strokovnjakom, jih veliko žal hitro propade.

Dajva oglaševanje pod lupo. Konkretno, sem Ana in odpiram spletno trgovino z zdravo prehrano. Najela bi vas za oglaševanje na spletu, kako ponudbo mi lahko date in kaj predlagate za dobro prodajo?

Ponudbeno ceno določa obseg oglaševalskih akcij (za koliko produktnih kategorij in produktov je potrebno pripraviti oglase), število trgov na katerih se bo oglaševalo ter predviden mesečni budget. Upravljanje oglaševalskih akcij lahko stane manj kot 100 €, če govorimo o izdelku ali dveh, do nekaj tisoč evrov, če govorimo o spletni trgovini z nekaj 100 izdelkih, ki pokriva trge EU.

Prepustite oglaševanje strokovnjakom
In se tako izognite nepotrebnem stresu in posvetite svojemu delu. Uspeh je zagotovljen!

Tvoja zbirka strank so največja podjetja v SLO, pri tebi oglašujejo vse vrste storitev in produktov, obenem si njihov svetovalec za oglaševanje. Kaj je ključ tvoje uspešne zgodbe?

Z internetnim marketingom se ukvarjam že 20 let. Od tega sem bil slabih 10 let direktor internetne prodaje za Slovenijo v podjetju Studio Moderna, ki velja za eno najboljših podjetij na področju spletnega poslovanja v regiji. To pomeni, da sem bil 10 let deležen daleč najboljše možne prakse. Vso obdobje se redno udeležujem domačih in tujih konferenc (veliko predavam tudi sam) in še vedno sledim vsem tekočim trendom na področju spletnega oglaševanja saj se s tem področjem vsakodnevno še vedno ukvarjam na operativni ravni (postavljam in nadziram oglaševalske kampanje na Facebooku in Googlu).

Mlada podjetja imajo pogosto tremo in zadržek za oglaševanje kontaktirati najboljšega v igri, ker so mnenja, da jim je nedosegljiv in ogromno stane. Kako je v resnici pri tebi s tem?

Ha, ha, daleč od tega, da bi bil drag. Recimo, da imam cene v srednjem rangu. Vsekakor pa lahko rečem, da za razliko od mnogih agencij ne prodajam megle, saj je večina oglaševalskih kampanj mojih strank orientirana na konkretne rezultate, kar pomeni, da spremljamo predvsem količino prodaje in strošek na na prodajo, »branding« kazalniki kot so npr. kakšen doseg je imela akcija in koliko prikazov je imel določen oglas pa me niti malo ne zanimajo. Skratka pri meni so dobrodošli vsi, ki se zavedajo pomena merjenja oglaševalskih akcij in ki bi želeli dosegati kar se da najboljše prodajne rezultate z minimalnimi možnimi stroški. Ker vem, da bi želela slišati tudi kakšno konkretno cifro, naj povem, da se mesečni stroški za vodenje oglaševalskih akcij začnejo pri 80 €.

Nizki stroški vodenja oglaševalskih akcij
Mesečni stroški vodenja oglaševalskih akcij se pričnejo že pri 80 EUR.

Sem lahko radovedna, koliko tvojih strank predstavljajo zenske kot lastnice ali direktorice podjetij?

Pri upravljanju oglaševalskih akcij sem seveda v redni komunikaciji s številnimi podjetji, od vseh sogovornikov je okoli 30% žensk, direktoric oz. lastnic pa je manj kot 10%.

Lahko za konec podaš nasvet na kaj naj bo podjetnica pazljiva in kako naj ravna, da bo v poslu uspela na spletu?

Rešitev je precej enostavna – še najprej naj razvijajo in delajo tisto kar najbolj znajo, skrb za spletni nastop in upravljanje oglaševalskih akcij pa naj prepustijo strokovnjakom ;-).

Radošu se iskreno zahvaljujemo za pogovor in vse nasvete, ki jih je delil z nami za vse vas, ki se odpravljate na svojo samostojno pot! Mi vam seveda želimo veliko uspeha!

Prostor za komentar

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen