Dr. Sandi Luft o rešitvi za prekomerno potenje – Miradry

Prekomerno potenje je ena izmed najbolj motečih problematik, s katerimi se srečuje veliko število odraslih posameznikov. Nemogoče ga je nadzorovati ali preprečiti z uporabo kozmetičnih produktov ter antiperspirantov, zato se posameznikom svetujejo dermatološke rešitve, s katerimi se potenje umiri ali celo trajno odpravi. Človeško telo se ohlaja oziroma uravnava temperaturo z naravnim mehanizmom potenja, kjer s pomočjo izhlapevanja vode s površinske kože odvajamo toplo v okolico. Potenje je moteče za posameznika bodisi pri vsakodnevnih opravilih, v družbi ali v službi.

Moj sogovornik je Sandi Luft, dr. med. specialist dermatovenerologije, ki je tudi moj osebni dematolog in se z odpravo potenja ukvarja v Derma Centrih Rogaška Slatina in Maribor. Pacientom ponuja dve metodi reševanje prekomernega potenja, ki jih bova v nadaljevanju pogovora pojasnila.

Dr. Luft, še vedno se najdejo osebe, ki menijo, da je potenje zdravo in bi s posegi preprečevanja potenja telesu povzročili škodo, saj naj bi telo preko potenja izločalo strupe. Kako je s tem klinično gledano? Je kaj resnice v tem ali gre zgolj za mit?

Človeško telo se ohlaja oziroma uravnava temperaturo z naravnim mehanizmom potenja, kjer pride s pomočjo izhlapevanja vode s površine kože do odvajanja toplote v okolico.  Temperatura telesa je tako ves čas natančno uravnavana, saj lahko previsoka povzroči motnje v delovanju možganov in je življenje ogrožajoče stanje. Pri delovanju mišic ob večjem naporu, visokih zunanjih temperaturah in nekaterih virusnih ali bakterijskih boleznih, ob jemanju nekaterih zdravil ali pri delovanju hormonov lahko pride do porasta telesne temperature, a jo je telo s potenjem in razširitvijo kapilar v koži sposobno samo znižati. Potenje nam omogoča normalno delovanje telesa v različnih klimatskih pasovih, ob povečani telesni temperaturi ali zaradi delovanja mišic ter je zato »zdravo« oziroma dobro za telo.

Potenje na določenih delih telesa je lahko posamezniku v napoto pri opravljanju dela ali socialnih aktivnostih. Zmanjšanje potenja na teh mestih do mere, da to ni več moteče in je neopazno ter povečanje potenja na drugih mestih, zaradi potrebe po ohlajanju telesa, ne vpliva na splošno zdravje posameznika. S potom se poleg vode in sečnine izločajo tudi minerali, nekatere težke kovine in organske spojine.

 

Za odpravo prekomernega potenja v svojih centih uporabljate dve metodi, kateri?

V Derma centrih pacientom ponujamo metodo MiraDry, ki s pregrevanjem globljih plasti podkožja odstrani žleze lojnice. Po dveh posegih se potenje zmanjša za kar 82 %. Ponujamo pa tudi injiciranje botulina proti potenju.

MIRADRY PREDSTAVLJA REVOLUCIJO NA PODROČJU PREPREČEVANJA POTENJA

Na katerih delih telesa lahko uporabite napravo MiraDry oziroma zmanjšujete potenje in za kakšna stanja je primerna?

Ta revolucionarna tehnologija se lahko trenutno uporablja za predel pazduh, v pripravi so nastavki za roke in stopala. Primerna je za osebe, ki se občasno potijo v pazduhah in jih to ovira pri poklicu ali socialnih stikih, predvsem zaradi pojava madežev na oblačilih, neprijetnega vonja oziroma, ker ne želijo uporabljati deodorantov ali antiperspirantov. Poleg tega je primerna za osebe, ki se prekomerno potijo v pazduhah ali imajo hiperhidrozo – prekomerno potenje, ki ni povezano s telesnim naporom ali psihičnim stresom. Delovanje antiperspirantov pri teh ljudeh je časovno krajše ali povsem neučinkovito. Potenje pazduh zelo vpliva na njihovo socialno življenje in jih zelo obremenjuje.

 

Katere so temeljne razlike med injiciranjem botulina proti potenju (obče znana metoda proti prekomernem potenju) in terapijami z napravo MiraDry?

To sta dva povsem različna pristopa zmanjšanja potenja. Ena od uradnih indikacij botulinskega toksina je zdravljenje potenja pazduh. Botulinski toksin za več mesecev zavre prevajanje signalov avtonomnega živčevja v pazduhah, zato imajo te manj impulzov za potenje. Učinek traja nekoliko dalj kot pri injiciranju v mimične mišice obraza, ponavadi ga ponovimo 1-krat letno, saj delovanje v tem času popolnoma izgine.

MiraDry uporablja tehnologijo mikrovalov, ki selektivno pregrejejo podkožje do te mere, da pride do trajne odstranitve žlez znojnic, ki se nato odstranijo s pomočjo telesu lastnih mehanizmov. Učinke je enak, kot ga je mogoče doseči s kirurškimi posegi v telo, naprimer z mehansko odstranitvijo znojnic z strganjem ali odsesavanjem, pri čemer obstaja možnost pojava brazgotin in drugih zapletov po kirurški posegih.

 

MiraDry se je izkazala za učinkovito metodo odpravljanja prekomernega potenja

Nam lahko opišete prednosti in način kako deluje ta revolucinarni MiraDry?

MiraDry je edina naprava, ki ma certifikat FDA (Ameriška agencija za hrano in zdravila) za trajno odstranitev znojnic. Velika prednost je v neinvazivnosti metode, saj za doseganje trajnega učinka ni potreben kirurški poseg. V veliki večini primerov zadostuje le ena terapija. Prednost je še, da ne poškoduje kože, pač pa selektivno samo del podkožja, kjer se nahajajo znojnice in dlačni folikli.

 Po dveh posegih se potenje zmanjša za 82 %

Kako poteka postopek z MiraDry?

Znojnice se večinoma nahajajo na območju dlak, zato priporočamo zadnje britje 7 dni pred posegom. Poseg lahko opravimo kadarkoli v letu in ni povezan z določenim letnim časom, saj ne pride do poškodbe vrhnjih slojev kože, rdečine, krast ipd., kar bi bilo ovira poleti. Rezultat se pojavi takoj po posegu, končni učinek je viden v nekaj tednih. Redko se nekaj dni po posegu pojavi povečano potenje, ki se hitro zmanjša. Po dveh posegih se potenje zmanjša za 82 %, kar ni več moteče. Deodorante se lahko ponovno uporabi nekaj dni posegu.

 

Kakšno je okrevanje, je potrebna nega z mazili, zaščita pred soncem..?

Po posegu svetujemo določena mazila in režim umivanja, vse dokler je koža občutljiva na dotik. Okrevanje v smislu mirovanja ni potrebno, za vsaj nekaj dni se morate izogniti intenzivnim obremenitvam pri športu. Večina pacientov se lahko vrne v službo v dnevu ali dveh. Takoj po posegu priporočamo hlajenje pazduh vsakih nekaj ur s hladilnim gelom in protibolečinske tablete Ibubrufen, lahka odprta spodnja oblačila brez rokavov, uporabo krem in gelov s kislim ph pri tuširanju. Svetujem vsaj dan ali dva počitka.

 

Koliko obiskov je potrebnih in koliko znaša cena enega obiska?

»Večinoma zadostuje le ena terapija. Pri bolnikih s hiperhidrozo pazduh priporočamo dva postopka. Cena prvega je 2400 EUR, drugega pa 1100 EUR. MiraDry izvajamo v Derma centru Maribor. Čakalna doba je nekaj dni.«

 

Dr. Sandi Luft s kolektivom

Je MiraDry samo proti potenju ali ima še kakšne druge učinke?

Tehnologija deluje globokov podkožju, kjer se poleg znojnic nahajajo tudi dlačni mešički, tako MiraDry odstranjuje tudi dlake pod pazduhi. Koža pri posegu ni poškodovana. En postopek odstrani 70 % vseh dlak – temnih, svetlih, sivih. Ponekod v svetu se zato uporablja in oglašuje tudi za odpravljanje prekomerne poraščenosti pazduh. MiraDry je pri tem zares učinkovita. Za primerjavo – dlačni laser odstrani 80 % temnih dlak večinoma šele po 6 terapijah

 

Dr. Luft zahvaljujem se Vam za prijeten pogovor.

Hvala tudi vam.

Prostor za komentar

Komentiranje ni mogoče.