Cvetačo pozna prav vsak izmed nas. Cvetača je izjemno priljubljena zelenjava, zlasti med zimskim časom. Odlična je za pripravo zelenjavnih čistih ali kremnih juh, s svojim čudovitim okusim naredi prav vsako jed še toliko bolj okusno. Odlično se poda k jedem kot priloga, zaradi močnega okusa pa je ni potrebno pretirano začiniti. Cvetača pa ima poleg dobrega okusa tudi zelo visoko vsebnost biološki aktivnih snovi, katere jo uvrščajo med najbolj zdravo zelenjavo. Vsebuje izredno malo kalorij, le okoli 25 na 100g. Kljub temu pa je izredno nasitna, zaradi česar je uživanje cvetače priporočljivo kadar želimo izgubiti kakšen kilogram. Poleg tega odvaja vodo iz telesa.

CVETAČA JE POLNA VITAMINOV
Cvetača ima izredno veliko vsebnost folne kisline in vitamina B. Izjemno blagodejno vpliva na delovanje črevesne sluznice in s tem pomaga pri preprečevanju črevesnega raka. Cvetačna glava posrka iz tal kjer raste vse hranilne snovi, zaradi tega je bogata z vsemi vitamini razen vitaminom B12, s 14 različnimi minerali, vsebuje 18 različnih aminokislin ter druge mikroelemente in sestavine, ki jih z uživanjem cvetače vnesemo v naše telo. Povrhu vsega pa še krepi imunski sistem in preprečuje infekcije ter znižuje krvni tlak. Res odlično živilo kajne?

OKUSNI IN PREPROSTI RECEPTI
Cvetačo lahko pripravimo na veliko načinov, poda se namreč skoraj vsaki jedi. Za vas smo pripravili nekaj okusnih preprostih receptov ter idej za pripravo.
Kremna ali bistra juha s cvetačo
Kremna juha s cvetače je verjetno ena najbolj preprostih jedi za pripravo. Tudi bistra juha je preprosta za pripravi z razliko, da je v slednji tudi druga zelenjava kot na primer brokoli, korenček, lahko tudi grah, krompir in paprika. Najprej popražimo kocke čebule in (po želji) česna. Dodamo cvetke cvetače in jih malo popražimo nato se skupaj zalijemo z vodo. Solimo in popramo ter dodamo druge začimbe po želji ( cvetači se podana na primer muškatni orešček). Kuhamo tako dolgo, da je cvetača kuhana. Na koncu juho spasiramo do gladkega s paličnim mešalnikom, po želji lahko pustimo tudi kakšen košček. Pri bistri juhi dodamo še preostalo zelenjavo in kuhamo tako dolgo, da je zelenjava kuhana. Okusno in zdravo!


Cvetača kot zdrava priloga
Tukaj nam ni potrebno veliko pisati. Cvetačo skuhano v vodi ali na pari, jo posolimo po okusu in po želji začinimo tudi z drugimi začimbami. Skuhamo jo po želji, je pa boljše da je ne prekuhamo preveč. Cvetača je odličen nadomestek krompirju ali rižu. Ponudimo jo poleg ribe ali mesa. Bolj zdravo in manj kalorično!

Gratinirana cvetača in brokoli
Odlična in okusna jed, ki jo lahko ponudimo kot glavno jed ali prilogo. V osoljeni vodi pokuhamo cvetke cvetače in brokolija. Skoraj do konca skuhane cvetke cvetače in brokolija postavimo na namaščen pekač. Cvetke prelijemo s smetano za kuhanje (opcijsko) in potresemo z naribanim sirom (chedar ali mozzarela). Hitro in preprosto!

Upamo, da se bo cvetača od sedaj naprej večkrat znašla na vašem krožniku. Pa dober tek! 🙂