Šparglji so posebna vrsta zelenjave, ki jo odlikuje čisto poseben okus. Ali jih preprosto obožujete, ali jih sploh ne marate. Poleg tega, da so šparglji izredno okusni so tudi zelo zdravi. Sezona špargljev traja od aprila do junija, takrat pa jih lahko najdemo na policah trgovin, v vrtovih in celo divje šparglje na Krasu.

Šparglji so darilo pomladi
Izkoristite sezono špargljev, ki traja od aprila do junija!NIČ VEČ SIVIH LAS
Šparglji imajo največjo vsebnost folne kisline, ki blagodejno vpliva na naše celice, hormone in kri. 100 gramov špargljev in pokrijemo dnevno potrebo po folni kislini katera nam da energijo, dviga razpoloženje in nas pomirja. Šparglji imajo veliko vsebino vitamina C, provitamina A, B1 in B2, B6, B3, biotina in pantenonske kisline. Z uživanjem špargljev torej poskrbimo za imunski sistem, živce, presnovo, kožo, oči in predvsem za lase, njihovo rast in zdravo barvo. Poleg naštetega imajo šparglji veliko vsebnost kalija in vlaknin, kar blagodejno deluje na našo prebavo in presnovo ter poskrbi za odvajanje odvečne vode s telesa. Tudi sivi lasje naj bi se ob rednem uživanju špargljev pojavili kasneje!
SPECIFIČEN VONJ …. 🙂
Verjetno ste že vsi, ki jeste šparglje zaznali specifičen vonj urina po obroku špargljev. Zakaj je temu tako? Šparglji vsebujejo prav posebno kislino, to je asparagin, ki pospeši razstrupljanje našega telesa in daje s tem urinu specifičen ter močan vonj.
PRIVOŠČITE SI ŠPARGLJE ZA BOLJ ZDRAVO ŽIVLJENJE
Šparglji so odlično darilo narave, ki nas pomlaja in razstruplja. Privoščite si jih sedaj, ko je uradna sezona špargljev. V nadaljevanju smo vam pripravili hitre, preproste in okusne recepte katerih glavna sestavina so šparglji. Šparglje v kuhinji prelomimo z roko – naj bi veljalo, da se zalomi tam kjer ni več uporaben oziroma je nitast. Če se odločite, lahko uporabite tudi spodnji del, le olupite ga. Spodnji del šparglja lahko uporabite tudi za pripravo jušne osnove za na primer rižoto.
OKUSNI, PREPROSTI IN HITRI RECEPTI
OMLETA S ŠPARGLJI
Šparglje narežite na 1-2cm dolge koščke. Na mali količini prepražite čebulo, dodajte šparglje. Malo jih popecite, nato zalijte z minimalno količino vode, da se malo pokuhajo. Ko voda izhlapi, dodajte razžvrkljana jajca, ki ste jih prej posolili in popoprali. Pecite nekaj minut (opazujte dno, da se ne zažge. Ko je zgornji del skoraj pečen, lahko omleto prepognete na polovico, ki jo nato obrnete (odvisno kako dobro vam gre od rok prevračanje). Poleg lahko postrežete solato ali košček polnozrnatega kruha.

Okusna in zdrava izbira
Za kosilo ali večerjo.Pečeni šparglji v pečici
Odlična in okusna jed, ki ima več različic. Lahko pripravite same oziroma le začinjene, lahko jih posujete s sirom ali celo pripravite v ”omaki” iz smetane za kuhanje, gorgonzole in mozzarele. Odvisno kako zdravo različico jedi želite. Očiščene šparglje položite na pladenj, začinite jih s soljo, poprom in česnom v prahu. Po želji lahko nato šparglje posujete s parmezanom ali naribanim lahkim sirom. Tretja možnost je, da šparglje zalijete s smetano za kuhanje, po vrhu pa položite koščke gorgonzole in mozzarele. Pečete v pečici na 200 minut. Pečete toliko časa, da so šparglji/sir zlate in zapečene barve.

Pečeni šparglji v pečici
Se odlično prilegajo pečenemu zrezku ali fileju ribe.Rižota s šparglji in …
Riž, čebula in šparglji, po želji lahko dodate piščančje meso ali repke rakcev. Čebulo prepražite, dodate šparglje in malo popečete, nato dodate še meso/rakce. Popečete, da meso/rakci dobijo lepo zlato barvo. Dodate riž in vse skupaj malo pražite. Zalijete z vodo in začinite s soljo, poprom, majaronom in timijanom. Kuhate toliko časa, da rižota postane kremasta. Za še večjo kremavost v rižoto vmešate žlico masla.
